Uysal, Türkiye’de kamusal yerel yönetim anlayışının öneminin yeniden ortaya çıktığını belirterek, “Biz de Muratpaşa’da bu kamusal anlayışın izcisi olmaya gayret ediyoruz. Temiz ve namuslu kamusal yönetimi, sadece insanların, toplumun mutluluğunu ve sadece şehrin geleceğini düşünen kamusal bakış açısını yaşatalım” diye konuştu.
Muratpaşa Belediyesi’nin Antalya’ya 32 bin 300 metrekare aktif yeşil alan kazandırdığı Demircikara, Güzeloba, Yeşilbahçe ve Meydankavağı Mahalleleri’nde bulunan 4 parkın toplu açılış törenini Yeşilbahçe Mahallesi’nde 2005 yılında hayata veda eden CHP eski Antalya İl Başkanı Malik Günal’ın adını taşıyan parktan gerçekleştirdi.
Toplu açılış törenine CHP Antalya İl Başkanı Mustafa Erdem, İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kumbul, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın başta olmak üzere Günal ailesiyle birlikte CHP’lilerin Malik ağabeyinin belediye başkanı, milletvekili ve parti yöneticisi yol arkadaşları Selahattin Tonguç, Faik Altun, Muzaffer Ayhan, Mehmet Özbey, Recep Durmasür, Ali Sanlı, Tuncay Ercenk, Yusuf Öztop, Abdi Yavuz, Fahrettin Köken, Şekip Dinçer gibi çok sayıda isim yer aldı.
BELEDİYECİLİĞİN SİYASETİ
Başkan Ümit Uysal, belediye başkanlığının her ne kadar politik nabzı yüksek olmayan bir görev olsa da bazı anlarda belediyeciliğin siyasetini en acımasız şekilde konuşmak gerektiğini söyledi. Malik Günal’ın isminin verildiği bir parktan yapılan açılışın böylesi bir konuşmanın tam yeri ve zamanı olduğunu aktaran Başkan Uysal, Malik Günal ismi gün geçtikçe kendisini düşünmeye sevk edip etkilediğini kaydetti. Başkan Uysal, şöyle konuştu:
“Bunun en önemli nedeni, Türkiye, öyle vahşi bir süreç yaşadı ki, şehirler şehirlikten çıktı. Dürüst insanlar enayi gibi görünmeye başladı. ‘Kim gelirse gelsin çalacak nasıl olsa’ anlayışı hüküm sürdü. Bunun dışında olanlar aptal yerine konuldu. Toplumun değer yargılarına korkunç bir saldırı süreci gerçekleşti. 3 dönüm yeşil alan gören ‘Burayı telef etmişler. Buraya kaç daire sığardı’ anlayışı içinde oldu. Ben Malik Günal ağabeyimi hatırladığım zaman, öyle berrak bir kamusal duruşu vardı ki, öyle namuslu, dürüst, toplumsal çıkarı ön plana alan bir duruşu vardı ki Malik Günal’ın ve Türkiye’nin neresinde yaşamışlarsa Malik Günalların unutulmaması gerekiyor.”
MALİK GÜNAL VE ANTALYA
Özellikle bu dönemde bu isimlerini yaşatılmasına ve hatırlanmasına daha çok ihtiyaç olduğunu dile getiren Başkan Uysal, Günal’la birlikte Selahattin Tonguç’un Antalya Belediye Başkanlığı sürecinin birlikte düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. Günal’la bütün kıyı şeridinin SİT alanı ilan edilip korunmaya çalışılması, Cumhuriyet Meydanı’nın ve Konyaaltı Atatürk Parkı’nın temizlenmesinin aklına geldiğini söyleyen Başkan Uysal, “Malik Günal’ı düşündüğüm zaman ANTBİRLİK Genel Müdürlüğü yapıp yoksul yaşamayı hatırlıyorum” dedi.
‘İNSANCA YAŞARDIK’
Başkan Uysal, Malik Günal’ın da bir temsilcisi olduğu bu anlayışın 1983 sonrası dönemde yerel yönetimlerde iktidar olarak kalmış olsaydı Türkiye ve Antalya’nın kentleşme açısından daha yaşanabilir bir yer haline geleceğini belirtti. Başkan Uysal, “Ne Memurevleri Mahallesi’ndeki sıkışıklığı çekerdik ne Altındağ’da ne Deniz Mahallesi’nde ne de daha sonra oluşmuş mahallerimizde hercümerç, her tarafı beton, nefes alacak yerin olmadığı bir durumu yaşardık. Belki biraz kızarlardı, daha az daire yapmış olurduk ama daha insanca yaşardık” diyerek konuşmasına devam etti.
‘BU ANLAYIŞIN TEMSİLCİSİYİZ’
Bu farkın artık daha işi anlaşılmasının zamanın geldiğinin altını çizen Başkan Uysal, “Biz de Muratpaşa’da bu kamusal anlayışın izcisi olmaya gayret ediyoruz” dedi. Başkan Uysal, “Temiz ve namuslu kamusal yönetimi, sadece insanların, toplumun mutluluğunu ve sadece şehrin geleceğini düşünen kamusal bakış açısını yaşatalım” çağrısı yapan Başkan Uysal, gelişmişlik ölçüsü olarak inşaat sektörünün gösterilmesine de eleştirdi. Başkan Uysal şunları söyledi:
“’Ne kadar çok daire olursa o kadar çok para.’ Bu çok yanlıştır. Ne kadar çok daire olursa o kadar az paradır. Ne kadar çok geniş alan, yeşil alan, rekreasyon alanı olursa o kadar çok paradır. Vaktiyle, bu kamusal bakış içinde olanlara çok kızılmıştır ama şimdi inşaat emsal oranı düşük olan yerlerde insanlar uzun vadede daha çok para kazanmıştır. Şehirlerin kalitesi arttığı zaman insanlarını elindeki mal da para ediyor. Bu anlayışı nedeniyle Malik Günal da haksızlığa uğramıştı ama şimdi bu anlayışın haklılığı teslim ediliyor.”
DİĞER KONUŞMACILAR
Açılışta Kardeşi Hasan Günal ağabeyi Malik Günal’a “Adam gibi adam” diye seslendi ve “Adam gibi adam Ümit Uysal’a bu geç kalmış ödül nedeniyle teşekkür ederim, ellerinize sağlık” diye konuştu.
Arkadaşı Halil Keskin ise Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın kente iz bırakmış isimlerini anılarının yaşatılması için uyguladığı sosyal politikaların önemine değindi, “Malik Günal CHP’nin omurgasıydı. Biz onlardan çok şey öğrendik” dedi.
CHP eski Milletvekili Faik Altun, ise “Malik Günal, kamusal düşünen, kamusal bakan kamuya ve insana değer veren, içinde insanlığı büyüten büyük bir insandı” dedi.
Antalya eski Belediye Başkanı Selahattin Tonguç, Malik Günal’ın 1973 – 1980 yılları arasında Türkiye’de silahlı sokak çatışmalarını yaşandığı bir dönemde sorumluluk aldığını belirterek, “Gençlerin birbirine kırdırıldığı bir dönemde Antalya’da sadece bir ölüm vakası var. O dönemde olaylar çıkmamış ise başta Malik Günalların verdiği mücadele, devlete ve kente verdiği özveri sayesindedir” diye konuştu.
Açılışa CHP eski İl Başkanı ve milletvekillerinden Gürkut Acar, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara da yazılı mesajlarıyla katıldı.
AÇILIŞ YAPILAN PARKLAR
Konuşmaların ardından park açılışı gerçekleştirilen mahallerin muhtarları Başkan Uysal’a çiçek vererek teşekkür etti ve Demircikara Mahallesi’nde 6 bin metrekarelik Adile Naşit ve Şirinler Parkı, Güzeloba Mahallesi’nde 7 bin 300 metrekare genişliğinde Suriyeli Aylan Kurdi bebeğin adını taşıyan Aylan Bebek Parkı ve Meydankavağı Mahallesi’nde adını Taksim Gezi Parkı protestolarından alan 17 bin 300 metrekare genişliğiyle Gezi Parkı’yla birlikte 2 bin metrekarelik Malik Günal Parkı’nın açılış kurdelesi hep birlikte kesildi.