Salı Grubu'nun haftalık toplantısında Türk-Alman işadamlarının çalışmaları ve sorunları ele aldı. ATİK'teki toplantıya konuşmacı olarak katılan AHK -Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nöther, iki ülke işadamlarının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Jan Nöther, 80 ülkede 120 şubelerinin olduğunu belirterek, Türkiye'deki TOBB gibi faaliyet gösterdiklerini açıkladı.
Türkiye'de 6 bin 500 Alman kökenli şirketin faaliyet gösterdiğini kaydeden Nöther, daha önce Çin'de de görev yaptığını belirterek, "1 milyar nüfuslu Çin'de 4 bin 500 Alman kökenli şirket vardı. Nüfusa oranladığımızda Türkiye'deki rakamın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Bunun nedeni Türkiye ile Almanya arasındaki dostluğun ve duygusal bağların önemi" dedi.
2015'DE BELİRSİZLİK
Almanya'da 90 bin Türk kökenli işadamının olduğunu ve bu işadamlarının firmalarında 450-500 bin insanın çalıştığını belirten Nöther, şunları söyledi:
"Alman firmaları, Türkiye'de her yıl 500-600 milyon Euro yatırım yapıyor. Bu rakam 2015'te biraz geriledi. Çünkü Türkiye'deki belirsizlikler işadamlarını geri adım attırdı. Ayrıca Alman basını Türkiye hakkında sürekli negatif haberler yapıyor. 16 aydır Türkiye'de yaşıyorum. Bu negatif algıyı yıkmak için en az 20 kez Almanya'ya gidip Türkiye'yi anlatmak zorunda kaldım."
2023 HEDEFİ
Türk sanayisinin birçok Avrupa ülkesine göre ileride olduğunu vurgulayan Nöther, Türkiye'nin sahip olduğu bu gücü anlatamadığını kaydetti. Türkiye'nin Avrupa'ya 3, ABD'ye 5 milyarlık makine ihracatı yaptığını anlatan Nöther, "Bu rakamlar Türk sanayisini kalitesini gösteriyor. Türkiye, 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedefliyor. Bu hedefe, 2023'te ulaşması zor gibi, ancak eninde sonunda bir gün ulaşacaktır. Bunun için daha çok araştırma ve yatırım yapılması gerekiyor" diye konuştu.
ÜNİVERSİTE DESTEĞİ YETMEZ
Türkiye'de üniversitelerin teknolojiye destek verdiğini ancak bunu yeterli olmadığını belirten Jan Nöther, meslek okullarının faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin coğrafi konum olarak iyi bir yerde olduğunu, genç nüfusa sahip olduğu için, işgücü ve hedef kitle konusunda da avantajlı olduğuna dikkati çeken Nöther, "Türkiye'deki Alman firmaları, Türkiye üzerinden İran'a ve diğer Ortadoğu ülkelerine yatırım yapabiliyor" dedi.
GENÇ NÜFUS AVANTAJI
Almanya'da genç nüfusun azlığında da yakınan Nöther, "Almanya'nın, Türkiye'deki genç nüfusa ihtiyacı var. Bunun için Almanya'da faaliyet gösteren meslek liseleri, Türkiye'de de faaliyete geçmeli. Politik nedenlerden dolayı bu konuda bugüne kadar bir gelişme sağlanamadı. Ancak önümüzdeki yıllarda bu açığın kapatılacağını umuyorum. Oda olarak işadamlarına ve firmalara danışmanlık ve maddi anlamda her türlü desteği sağlamaya hazırız" dedi.
Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç ise Almanya ile Türkiye'nin ticaret hacminin çok önemli olduğunu, bu durumun daha da gelişmesi için özellikle turizm konusunda iş birliklerinin yapılması, şirket birleşmeleri hususunda çalışmalar yapılması gerektiğinin önemine işaret etti. Toplantının sonunda Başkan Koç, Jan Nöther'e ziyaretlerinden dolayı teşekkür belgesini verdi.