Serik'te bu yıl geniş alanda ekimi yapılan pamuk hasadı devam ediyor. İşçi bulmakta sıkıntı çeken üretici makineli hasada yönelmeye başladı. Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Balaban, "Bundan önceki yıllarda Antalya'da pamuk hasadı insan gücüyle yapılmaktaydı. Zamanla çiftçimiz pamuk toplamak için insan bulamaz oldu. Son 5 yıldır Antalya'da makineyle pamuk toplama hasadı yapılmaya başladı. Gelecek yıllarda tamamen makineye bağlı pamuk toplama sistemine dönülecek" dedi.
Makineli pamuk hasadının, elle hasada göre toprak hazırlığından hasada kadar geçen evrede farklılıklar gösterdiğini belirten Abdullah Balaban, makineli pamuk hasadında dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Makineli pamuk hasadı yapmak için ekimden önce tarlaların lazerli makinelerle tesviye edilmesi gerektiğini vurgulayan Balaban, "Böylece pamuk arasına yapılacak tir sayısı önemli ölçüde azalacaktır. Pamuk ekerken sıra arası mesafesinin 75 santim, sıra üzeri mesafenin ise 15-17 santim olması gerekmektedir" diye konuştu.
Hasat esnasında kayıpsız yüksek verim almak için koza açtırıcı ve yaprak döktürücünün zamanında kullanılması gerektiğine işaret eden Balaban, şöyle dedi:
"Koza açtırıcı ve yaprak döktürücü ilacın atım zamanını belirlemek büyük önem arz etmektedir. Hasat döneminde koza açtırıcı ve yaprak döktürücünün atılmasıyla sürenin belirlenmesinde mutlaka konunun uzmanlarına danışılmalıdır. Makineli hasatta başarıya ulaşılabilmesi, yüksek verim ve randıman elde edilebilmesi için bu noktalara dikkat edilmelidir."