Yaz sıcaklarında boğulma vakalarının artması, 'cankurtaran' konusunu da gündeme getirdi. 2006 yılında yürürlüğe giren Cankurtarma Yönetmeliği'ne göre havuzlarda bronz, sahillerde ise, gümüş belgeli cankurtaran bulundurulması gerekiyor. Kalifiye personel ve maliyet sorunu ile karşılaşan birçok işletmenin, cankurtaran istihdamı sorununa farklı bir çözüm bulduğu ortaya çıktı. Bazı turistik tesislerde görevli garson, teknik eleman ve temizlik personelinin, aldıkları belgelerle aynı zamanda cankurtaran olarak da çalıştırıldıkları belirlendi.
"BELGESİ OLMAYAN ÇALIŞAMAZ"
TSSF Başkanı Ahmet İnkılap Obruk, 'Cankurtarma Yönetmeliği' gereği Türkiye'de 'cankurtaran eğitimi' ve 'cankurtaranlık belgesi' verme yetkisinin sadece TSSF'ye ait olduğunu söyledi. Cankurtaran eğitimlerinin federasyon tarafından denetlendiğini belirten Başkan Obruk, şöyle dedi:
"Eğitilen cankurtaranlar özel sektörde belediyelerin plajında, otellerin havuzunda veya plajında sözleşmeyle çalışıyor. Bizim İçişleri Bakanlığı'ndan her yıl bir talebimiz oluyor. Federasyon belgesi olmayan kişileri cankurtaran olarak çalıştırmanın yasak olduğu 81 ilin valiliğine bildiriliyor. Onlar da kaymakamlıklara bildiriyor."
"CANKURTARAN PATATES SOYARSA"
Bazı otellerde garson ve mutfak görevlilerinin de cankurtaran olarak çalıştırıldığı yönünde duyumlar aldıklarını dile getiren Obruk, şöyle konuştu;
"Otelciler garsonlara sabah patates soydurup, öğleden sonra şapka taktırıp havuzun başına dikiyor. Bunlar kesinlikle cankurtaran değil. Türkiye'de federasyon belgesi olmayanların cankurtaranlık yapması yasak. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ile protokolümüz var. TÜRSAB kendisine bağlı turistik tesisleri denetliyor. Yönetmeliğimiz de o yöndedir. Yönetmeliğimiz çıkalı 8 yıl oldu. Bunu çok disiplinli bir şekilde valilikler takip ediyor ama yine de kaçaklar oluyor."
"MÜDÜRLER BOŞ DURDUĞUNU ZANNEDİYOR"
Eğitimli cankurtaranların otelle sözleşme yaptığını, ancak otel müdürlerinin onların bütün gün boş durduğunu zannettiğini kaydeden başkan Obruk, şöyle dedi:
"Cankurtaran zaten boş oturacak. Ona arada bir 'gel 2 saat patates soy' gibi işler veriyor. Böyle şikayetler de geliyor. Tabii cankurtaranlarımızın bunu yapmaması gerekiyor. İş Kanunu gereği sadece mesai saatleri içinde güvenlik kontrolü için çalışması gerekiyor. TÜRSAB sürekli kontrol ettiği için bu tür şikayetler azaldı. Cankurtaranların denetiminden valilik ve kaymakamlıklar sorumlu. Bronz, gümüz ve altın diye 3 derece cankurtaran belgesi var. Bronz havuzda, gümüş sahilde, altın açık denizde güvenlik sağlayabiliyor. Sağlık raporları alındıktan sonra ortalama 1 haftalık teorik ve pratik eğitimler var."
EĞİTİMLİ CANKURTARAN SORUNU
Alanya plajlarının güvenliğini sağlayan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği'nin (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise otelcilerin cankurtaran konusunda sağduyulu bir çalışma yaptıklarını söyledi. Özellikle yaz döneminde daha da dikkatli olmak zorunda olduklarını belirten Sili, "Yaşamın içerisinde olumsuz olaylar da var. Biz önlemlerimizi maksimum düzeyde almak zorundayız. Eğitimli cankurtaran konusunda sıkıntı yaşanıyor ama bu sorunu açtığımız kurslarla aşmaya çalışıyoruz" dedi.
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bu yıl ilk 6 ayda 4'ü yabancı 6 kişi boğuldu.