Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr Murat Kuloğlu,Antalya'daki özel kliniğinde TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon) tedavisinde bağımlılık dışında depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu stres gibi bir çok hastalığın başarılı sonuçlar aldığını açıkladı
Bağımlılık bir beyin hastalığı olup; bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal işleyişi üzerinde
yıkıcı bir etkiye sahip, önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünyadaki tüm ölümlerin %
12.4’ünü oluşturan, küresel çapta 8. büyük ölüm sebebidir Bağımlılık, ülkemizde ve dünyada son yıllarda hızla artmaktadır. Türkiye kişi başına sigara tüketimi yönünden Avrupa Ülkeleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde özellikle pandemiyle birlikte alkol, esrar ve son zamanlarda metamfetamin ve sentetik madde kullanımında artış göze çarpmaktadır. Bunların yanı sıra kumar bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, internet/oyun bağımlılığı, yeme bağımlılığı gibi birçok davranışsal bağımlılık da giderek yaygınlaşmaktadır.
TMS nedir?
Tekrarlayıcı manyetik dalgalar aracılığı ile hastalıkla ilgili beyin bölgesinde düzenlemeler
oluşturan bir tedavi yöntemidir. Böylece hedef alınan bölgede aktivitede zamanla değişiklikler meydana gelir ve tedavi etkisi oluşur.
Özellikle psikiyatrik ve nörolojik hastalıklarda uygulanır ve etkinliği çalışmalarla gösterilmiştir.
TMS tedavisi; bağımlılık dışında depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk (takıntı hastalığı),
kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu gibi birçok psikiyatrik hastalıkta kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ayrıca tek başına yada ilaç tedavisi ve psikoterapiyle birlikte de uygulanabilmektedir.
TMS cerrahi bir müdahalede bulunmaksızın uygulanan bir yöntemdir. Hastaların uyutulması ya da anestezi alması gerekmez ve kişiler seans sonrası günlük rutinlerine kolaylıkla dönebilirler.
TMS son yıllarda bağımlılıkta umut veren bir tedavi seçeneğidir. Tedavi sonrasında
hastalarda sigara, alkol ve madde kullanımında (kokain, metamfetamin vb.) özellikle de bu
maddeleri tüketmeye duyulan istekte azalma olduğunu bildiren araştırmalar mevcuttur.