Defterdarlık, ayrıca sahil Büyükşehir tarafından işletilirse yıllık cironun yüzde 2'sine, üçüncü kişilere kiralanırsa elde ettiği karın yüzde 30'una talip oldu. Büyükşehir tuvalet ve duştan para almaya kalkarsa, kurum yeniden kıymet takdiri yaparak, kiraya da zam yapacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP ve MHP'li üyelerin oy çokluğuyla vize alamadığı Konyaaltı sahilinin 10 yıl süreyle Hazine'den kiralanmasına ilişkin Antalya Defterdarlığı'nın hazırladığı protokolünün detayları belli oldu.
Meclisten onay çıkmadığı için şimdilik rafa kaldırılan protokol, içeriğiyle Büyükşehir Belediyesi'ni hem ekonomik hem de hukuki boyutta hareket edemez noktaya getiriyor. Başkan Türel, sorun çözümlenirse sahilde 7 bin şezlong, 3 bin 500'er şemsiye ve sehpanın yanı sıra tuvaletleri, duşları ve soyunma kabinleriyle tamamen ücretsiz halk plajı projesini, neredeyse Antalya Defterdarlığı'na rağmen hayata geçirmek zorunda kalacak.
Antalya Defterdarlığı'nca hazırlanan Konyaaltı sahilinin 10 yıl süreyle Büyükşehir Belediyesi'ne kiralanmasına ilişkin protokolde, karşılıklı imzaların atılabilmesi için 7 şart öne sürüldü.
ÖNCELİKLİ ŞARTLAR
Son derece ağır maddelere sahip protokol metnine göre ilk önce Büyükşehir Belediyesi, konuyla ilgili 2012 yılında Antalya Defterdarlığı aleyhine açtığı ve Danıştay'da temyiz aşamasında devam eden davadan, yargılama giderlerini de üstlenerek kayıtsız şartsız feragat edecek.
Protokol imzalanmadan önce Büyükşehir, Konyaaltı'nda kiraya konu Beach Park ve Antalya Limanı arasında kalan yaklaşık 5 kilometrelik sahil bandında Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı tüm yapı, tesis ve düzenlemeleri mevzuata uygun hale getirecek.
BÜYÜKŞEHİR'İN YILLIK KİRASI
Söz konusu protokol metninde Defterdarlık, kira bedelinden önce bu şartların yerine getirilmesini isterken, yerleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce koordinatlı haritada belirtilmiş 18 büfe, 15 duş yerinin ilk yıl kira bedelini de 1 milyon 80 bin TL olarak belirledi. Büyükşehir Belediyesi, ilk yıl kira bedelinin dörtte birini protokolün düzenlenmesinden önce, kalanı ise üçer aylık dönemler halinde üç eşit taksitle ödeyecek.
SADECE KİRA DEĞİL
Büyükşehir, Hazine'ye sadece kira ödemeyecek. Kira bedeline ek olarak, sahildeki tesisler Büyükşehir Belediyesi veya belediyeye ait bir şirket tarafından işletilirse elde edilen cironun yüzde 2'si, eğer cironun yüzde 2'si kira bedelinden fazla olursa da bu kısım kira bedeline ilaveten Büyükşehir tarafından ödenecek.
Eğer Konyaaltı sahilindeki tesisler üçüncü kişiler tarafından işletilirse ve elde edilen kira 1 milyon 80 binden daha fazla olursa, kira bedelinden fazla olan kısmının yüzde 30'u kira bedeline ilaveten yine Hazine'ye ödenecek.
Bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi, yerleri belirli 15 duş ve tuvaletten ücret almayacak. Eğer almaya kalkarsa kıymet takdiri yapılacak ve buna göre protokolde gerekli düzenleme Antalya Defterdarlığı'nca hazırlanacak.
KORUMA KALKANI
Tüm bunlara ek olarak Hazine, yasal olarak da eklediği son maddeyle koruma oluşturuyor. Alanla ilgili açılmış ya da açılacak davaların Hazine aleyhine sonuçlanması halinde Büyükşehir Belediyesi, hiçbir hak ve tazminat talep edemeyecek. Bu maddeyle Hazine protokolü tek taraflı olarak feshetme hakkına sahip olurken, Büyükşehir'in böyle bir durumla karşılaşılması halinde 15 gün içinde sahili tahliye etme yükümlülüğü bulunuyor.
EVRAKI GÖRMEDEN İMZA YOK
Defterdarlık, Büyükşehir Belediyesi'yle kira protokolüne imza atmadan önce Danıştay'da süren davadan kayıtsız şartsız feragat edildiğine ilişkin ilgili yargı merciine havaleli dilekçe tasdikli örneğini ve yıllık kira bedelinin dörtte biri olan 270 bin TL ile yüzde 6 kesin teminat bedeli 64 bin 800 TL'nin Antalya Defterdarlığı Muhasebe Müdürlüğü'ne ödendiğine ilişkin belgeyi sunmasını da istedi.
AKAYDIN'IN TALEBİNE CEVABEN YAPILDI
Antalya Defterdarlığı, söz konusu protokol metnini, Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Akaydın döneminin 21 Şubat tarihli yazısına istinaden hazırladı. O dönem Başkan adına Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Özen imzalı talep yazısında Büyükşehir, 2 farklı öneri proje ve plan yazısını ilgili yazıya ekleyerek Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliği ve Büyükşehir Belediyesi kanunu uyarınca Konyaaltı sahilinin Büyükşehir Belediyesi'ne kiralanması talep etmişti.