UBM Fuarcılık tarafından düzenlenen ve Türkiye tarım sektörünün en büyük buluşma platformu olan Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, 3-6 Aralık tarihlerinde Antalya Expo Center'da ziyaretçilerini ağırlayacak.
50'nin üzerinde ülkenin katılımıyla 40 bin metrekare alanda 650'nin üzerinde markayı bir araya getirecek olan Growtech Eurasia Tarım Fuarı'na bu yıl "Tarım makineleri ve Hayvancılık" özel bölümü eklendi.
Fuarda sera, tarım teknolojileri ve ekipmanları, sulama sistemleri, tohumculuk, fidecilik, fidancılık, peyzaj ve organik tarımla ilgili ulusal ve uluslararası alanda başarıya ulaşmış ürün ve hizmetleri bir arada sunulacak.
80 BİN ZİYARETÇİ
Growtech Eurasia'nın Avrupa ve Balkan ülkelerinden Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'dan Türki Cumhuriyetleri'ne kadar geniş bir coğrafyada etkin tarımsal ihtisas fuarı olarak öne çıktığını belirten UBM Fuarcılık Grup Direktörü Engin Er, fuara bu yıl 80 bin ziyaretçi beklendiğini söyledi. Engin Er, sektörün gelişimine katkıda bulunan paneller ve etkinliklerle sadece ticari bir buluşma platformu olmanın dışında, 7'inci kez Growtech Tarım Ödülleri'nin verileceğini kaydetti.
Fuara en küçüğünden en büyüğüne sektörün tüm temsilcilerinin katılacağını belirten Er, uluslararası alım heyetleri, çiftçiler, Ziraat Odaları ve üreticiler buluşarak yeni ticari bağlantılar kurma fırsatına sahip olunacağını dile getirdi.
ALIM HEYETİ PROGRAMI
Modern tarımın güncel uygulamalarını tanıtmak için fuar süresince zengin içerikli seminerlerinde olacağını kaydeden Ergin Er, "Türkiye'den ve yurt dışından katılımcıların deneyimlerini paylaştığı ve modern tarımın güncel uygulamalarını tanıttığı önemli aktivitelerden biri olacak. Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğü ve Antalya İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği organizatörlüğünde düzenlenecek olan Alım Heyeti Programı ile tüm katılımcılar yeni ticari fırsatlar bulacak ve ikili görüşmeler gerçekleştirebilecekler" dedi.
TARIM SEKTÖRÜ, TÜRKİYE EKONOMİSİNDEN DAHA FAZLA BÜYÜDÜ
Tarımsal üretimde dünyada 7'nci sırada yer alan Türkiye'nin, gelişen teknolojileri hızla uygulayarak ve yerli tarımı geliştirecek önlemler alarak büyümeye devam ettiğine işaret eden Er, konuşmasına şöyle devam etti:
"2013 yılında ekonomik büyüme oranı yüzde 4.4 oranında gerçekleşirken, tarım sektörünün büyüme oranı yüzde 5.4 olarak gerçekleşti. Biber, domates, salatalık ve taze fasulye üretiminde dünya 3'üncüsü olan Türkiye, incir, kayısı, kiraz, ayva üretiminde ise dünya 1'incisi konumuyla uluslararası tarım sektörünün en iddialı oyuncuları arasında yer alıyor. Dünya pazarlarının önemli tarımsal ürünler üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye yıllık tarımsal üretim hacmini 62 milyar doların üzerine çıkararak dünyanın 7'nci büyük tarımsal üretim değerine ulaşmıştır. 2013 yılında tarımsal ihracatımız rekor kırdı, 17.7 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı gerçekleştirdik. Geçen yıl, tarımsal ham maddeler dahil olmak üzere, 832 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlası verdik. Türkiye'nin gıda maddeleri dış ticaret fazlası 6 milyar dolara ulaştı."
NEDEN ANTALYA?
Antalya ulaşım altyapısı ve zengin konaklama seçenekleriyle dikkat çekerken, şehrin marka değerine katkı sağlayan en önemli sektörlerin turizm ve tarım olduğunu anlatan Er, "Akdeniz bölgesi ve Antalya, yerli ve yabancı yatırımcıların en fazla tercih ettiği bölgedir. Özellikle örtü altı tarımın yoğun olarak yapıldığı kent, Türkiye'deki sera alanlarının yaklaşık yüzde 65'ine sahip. Antalya 5.2 milyar TL tarımsal üretim değeriyle ülke genelinde ilk sırada yer alırken, sebze tohumu yetiştiriciliğinde üretiminin yüzde 45'ini, sebze fidesi yetiştiriciliğinde yüzde 66'sını, kesme çiçek yetiştiriciliğinde yüzde 34'ünü ve kesme çiçek ihracatında yüzde 89'unu karşılamaktadır. Antalya'nın Türkiye'deki toplam sebze-meyve üretiminin yüzde 11'ine ve ihracatının yüzde 23'üne sahip olması şehrin Türk tarımındaki öneminin büyük bir göstergesidir" diye konuştu.