Uzman Psikolojik Danışman ve Pedagog Seçil Özcan milyonlarca çocuk ve aileyi ilgilendiren bu önemli sınav öncesi sıkça yapılan hatalar ve sınav taktikleri üzerine önemli uyarılarda bulundu.
Antalya’da 5 yıldır faaliyet gösteren anne baba çocuk enstitüsü YANSIMA’nın kurucusu ve Türkiye Üstün Zekalılar Vakfı ( TÜZYEKSAV) Antalya temsilcisi Seçil Özcan, yaklaşan TEOG sınavı öncesi sınava girecek çocuklar kadar ailelerine de büyük sorumluluk düştüğünü belirtti.
Sınavla birlikte dikkatin çok önemli faktör olduğuna vurgu yapan Seçil Özcan, uzun sorulardan çocukların korkmaması gerektiğini önemli olanın soru kökünün doğru ve dikkatli okunması gerektiğini belirtti. “Sorunun isteklerini tespit ettikten sonra dikkat edilmesi gereken nokta zamanı iyi yönetmek, Ayrıca sınavda sorular ile inatlaşmadan turlama tekniğini kullanarak yani yapılmayan soruları hem optik formda hem de soru kitapçığında işaretleyip daha sonra tekrar bu sorulara dönerek sınavın tamamını bir kez daha kontrollü bir şekilde elden geçirmek gerekir.” Özellikle matematik sorularında farklılık yaratan problemlerin çözümünde çocukların büyük hata yaptığını vurgulayan Seçil Özcan, işlemsel kısma geçmeden probleme anlama ve planlama aşamasından sorunun önce sezgisel olarak öğrencinin zihninde tamamlanması gerektiğine vurgu yapıyor.
Sınav anındaki dikkat dağınıklığının öğrenciyi bekleyen en büyük tehlike olduğunun altını çizen Özcan, bu anlarda yapılması gerekenleri ise şöyle sıralıyor:
“1- Gözünüzü kapatın ve burnunuzdan 5- 6 kez derin nefes alın, yavaşça verin. Zihninizin çalışma hızı artacaktır.
2-Sakin olmak kendine güvenmek, soruyu küçümsememek ya da çok büyütmemek soruyla zıtlaşmamak da çok önemli yöntemler arasındadır.
3-Her ders, her konu, her konu kendi içinde dikkat gerektirir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda hata yapılabilir. Soruyu okuduktan sonra 1- 2 saniye durup işlemi sakin yapmalısınız. ‘Çabuk olmalıyım, Hızlı çözmeliyim’ paniği de hata yapma riskini arttırıyor.”
Süreyi Sonuna Kadar Kullanın…
Her bir sorunun çözümüne 2 dakika süre düştüğünü hatırlatan Özcan, sınavı bitirip bir önce çıkma isteğinin konsantrasyon kaybına yol açtığını belirterek “ Burada yapılması gereken, ne olursa olsun 40 dakikalık süreyi sonuna kadar kullanmaktır” uyarısında da bulunuyor.