10 gün sürecek olan festival bölge turizmine canlılık getirirken 1. Derecede Doğal Sit Alanı’ndaki göl üzerindeki hareketlilik ise göl içerisindeki yaşamı canlandıracak
Manavgat Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) ile bölge turizmcilerinin ortaklaşa düzenleyeceği “Uluslararası Titreyengöl Sorgun Dragon Kano Festivali”, 19-29 Mayıs tarihleri arasında Titreyengöl’de yapılacak.
Manavgat’ın Sorgun Mahallesi’nde 1. Derece Doğal Sit Alanı Sorgun Ormanı içerisinde doğal bir göl olan Titreyengöl’de kano festivalinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla hazırlıklar bir süredir yürütülüyor. Festival 19 Mayıs’ta Saat 11.00’de Titreyengöl’de çeşitli etkinliklerle başlayacak. Festivalde 10 gün boyunca dragon yarışları yapılırken, yerli ve yabancı müzik ve gösteri grupları da çeşitli şovlar yapacak.
TAKIMINI KUR, YARIŞA KATIL
Hem doğa sporu hem de su sporu olan kano sayesinde eşsiz güzellikteki turizm bölgesi Titreyengöl’ün de tanıtımı yapılarak alternatif turizme katkı sağlanmış olacak. 1. Derecede Doğal Sit Alanı’ndaki göl üzerindeki hareketlilik ise göl içerisindeki yaşamı canlandıracak. 19-29 Mayıs Gençlik Haftasına denk günlerde düzenlenecek olan dragon ve kano yarışlarına, Manavgat’tan okullar, bay, bayan grupları, kurumlar, turizmciler, üniversite, esnaf, firmalar, turistler, muhtarlar, mahalleler, gazeteciler gibi kentin her kesimden vatandaş takımlar kurarak yarışmacı olarak katılabilecek. Bu yıl 10 gün gibi geniş bir zamana yayılan yarışlara çok sayıda takımın katılacağı belirtildi.
KÜREK HAREKETLERİYLE GÖL CANLANACAK
Takım ruhu, birliktelik, eğlence ve tanıtım fırsatlarına yönelik bir organizasyon olan Dragon Festivali’nde 10’ar kişilik Dragonlara binecek olan yarışmacılar, Titreyengöl’ün üzerinde bitiş çizgisine en önce varmak amacıyla kürek çekecek. Akdeniz Üniversitesi MYO Öğretim Görevlisi Engin Derman, kano sporunun Manavgat açısından stratejik bir önemi olduğunu belirterek bu yıl ikincisini düzenledikleri festivali daha da genişlettiklerini söyledi. Derman, “Manavgat su kaynakları açısından çok zengin bir ilçedir. Deniz, göl, akarsu ve şelale gibi her türlü su kaynağına sahip Manavgat’ımızda kano sporunun her türlüsü yapılabilir. Bu festivalle kentimiz kano ile tanışmış olacak. Ayrıca Titreyengöl’deki yaşanacak olan hareketlilik nedeniyle göl canlanmış, su üstü ve su altındaki yaşam daha sağlıklı hale gelmiş olacak. Bu yıl festival programımızı turizmcilerimiz ve belediyemizle ortak çalışarak daha da geniş zamana yaydık” dedi.
TURİZMİ HAREKETLENDİRECEK
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, belediye olarak kent turizmine canlılık getirecek organizasyonlara ağırlık verdiklerini dile getirdi. Manavgat Belediyesi olarak eşsiz güzellikteki Titreyengöl Mevki’nde yapılacak olan dragon yarışlarını önemsediklerini belirten Başkan Sözen, organizasyonun eksiksiz olması için tüm gayreti gösterdiklerini anlattı. Organizasyona destek veren Akdeniz Üniversitesi MYO ve TİSOYAB’a katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ettiklerini belirten Başkan Sözen, “Akdeniz Üniversitesi ve TİSOYAB ile bölge turizmcilerimizin katkılarıyla düzenlediğimiz festivalimizde kano sporunun tanıtımını yaparken, turizme de büyük katkı sağlamış olacağız. Kano ve dragon ile geçtiğimiz yıl tanışan Manavgat halkımızın bu yıl daha fazla katılım sağlayacağını düşünüyoruz. 19 Mayıs’ta festivalimizin başlangıç etkinliklerine tüm halkımızı davet ediyorum” dedi.
KANO SPORU ve DRAGON NEDİR?
Kano sporu, gerek bireysel gerekse takım olarak yapılabilen ve üst düzeyde faydaları olan bir spordur. Her iki ucu sivri, düz dipli, hafif ve elde taşınabilen tekne. Ağaç kütüğünün oyulmasıyla yapılan "oyma kayıklar" da bu adla anılır. Günümüzde spor ve eğlence maksadıyla kullanılan kanolar, çoğunlukla sert ağaçtan, kalıplanmış plastikten, alüminyumdan, cam elyaftan veya ahşap üzerine gerilmiş çadır bezinden yapılır. Kano sporu adıyla, hızlı akıntı ve azgın dalgalı ırmaklarda tabii ve sun’i engelleri aşmada kullanılır [kano] Dragon tekne, daha çok şirketlerin müsabakalarında popüler olarak kullanılmaktadır. Dragon kano ejderha başı ve kuyruğu bulunan iki tip tekneden yapılır. Dragon bot tekneleri 12 veya 22 kişiliktir. 12 kişilik dragonda 10 kişi kürekçi olarak yarışır. Bir kişi davulla dümende tempo verir. Bir kişi ise kuyrukta bulunur. Dragon bot yarışmaları düz bir hat üzerine kurulan parkurlarda yapılır. Amaç parkuru en kısa sürede bitirmektir. 200 metre ve 500 metrelik mesafelerde dragon kano uluslararası yarışları yapılmaktadır.