Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Kentimizde şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinin çok daha çağdaş, konforlu ve güvenli bir sistem dahilinde halkımızın hizmetine sunulması için artık midibüsler tarihe karışıyor. Şehrimizde ulaşım artık tamamen büyük ve tek tip otobüslerle yapılacak. Herkes alçak tabanlı, engelliler için uygun, klimalı otobüslerde rahat rahat dilediği yere ulaşabilecek. Duraklarda beklemeyecek, saatinde seferler yapılacak.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi UKOME’nin yeni aldığı karara göre; AB ve ATT plaka grubu ile çalışan midibüsler ve uzak mahallelere çalışan küçük minibüsler iki araba sahibi birleşerek ortak bir otobüs alabilecek ve şehirde taşımacılık 12 metrelik otobüslerle yapılacak.
Böylece hem halkımız rahat edecek hem de hatlarda tüm araçlar rotasyona girecek ve ortak havuzdan eşit gelir elde edecek.
Bu uygulamayla araç farklılığı ve gelir adaletsizliği de ortadan kalkacak, esnaf arasındaki huzursuzluk, eşitsizlik tarihe karışacak.
Hat ve gelir eşitsizliği nedeniyle esnafın birbiriyle rekabeti, duraklarda ve yollarda yarışması da ortadan kalkacağı için trafik de rahatlayacak. Toplu taşım araçlarının sebep olduğu trafik problemi tarihe karışacak.
UKOME’nin kararına göre, dönüşüme tabi esnafımız 14 Ekim 2016 tarihine kadar kararını verip, bir dilekçe ile Büyükşehir Belediyesi’ne başvuracak. Dönüşmek isteyenler yeni araçlarını alıp, sisteme dahil olacaklar. Dönüşmek istemeyen esnafımız ile 14 Ekim’e kadar dilekçe vermeyen esnafımız ise eski kazanılmış hakları olan M plakalı 14 kişilik minibüslere dönüşecekler. Ancak bu durumdaki esnafımız şehir içi ulaşım sisteminde çalışamayacaklar. İleride oluşturulacak uzak mahallelerin hatlarında çalışacaklar. Merkezde sadece 12 metrelik otobüslerle ulaşım yapılacak. Şimdi karar esnafımızın.
Toplu ulaşımda halkımıza daha kaliteli hizmet verebilmenin ilk koşulu yüksek konforlu araçlarla halkımızın ulaşımının sağlanmasıdır. Daha sonra doğru hatlar oluşturulması, araçların çalışma saatlerine uyması, her durağa gidilmesi gibi birçok konuda iyileştirmeler yapılması gerekmektedir. Yeni sistem bunları da sağlayacak.
Bu aşamaya gelinirken esnafımıza birçok çözüm önerileri de sunulmuştur. Örneğin gelir havuzu oluşturulması ve herkesin havuzdan (araç kapasitesine göre) eşit para alması, her grubun kendi içinde ve kendi hatlarında rotasyonla çalışması ve en son olarak da tüm araçların 9 metrelik tek tip bir araca dönüştürülmesi önerilmiş ancak esnaf odası içinde farklı gruplar söz konusu olduğundan maalesef Otobüsçüler Odası Yönetimi bu önerilerden hiç birisini kabul etmemiştir.
Konu gerek Belediyemiz yetkilileri ve gerekse taşıma esnafımız ve kanaat önderleriyle defaten incelenmiş ve sonucunda mevcut 7 metrelik araçların daha önce yapıldığı gibi birleşerek 12 metrelik araçlara dönüştürülmesinin en uygun çözüm olduğu kanaatine varılmıştır. Buna göre iki adet 7 metrelik araç maliki birleşerek bir adet 12 metrelik otobüs alabilecek ve sisteme katılabileceklerdir. Ayrıca yeni sistemde plaka tahdidi getirilmiştir.
Böylece öncelikle daha geniş, daha rahat ve daha modern 12 metrelik araçlarla toplu taşımada hizmet kalitesi artırılacak ve halkımızın rahat etmesi sağlanacaktır. Ayrıca araç sayısı toplamda 500’ler seviyesine inecek, trafik yükü azalacaktır. Bu durumda tüm araçlar eşit hale gelecek ve ortak gelir havuzu kurulması mümkün olacaktır. Ayrıca her aracın her hatta rotasyonla çalışması da sağlanacaktır. Böylece taşımacı esnafı her anlamda eşit koşullara kavuşacak ve rekabet ortadan kalkacak adaletli bir ortam yaratılmış olacaktır.
Tabii ki kimse bu konuda zorlanmayacaktır. Birleşmek suretiyle 12 metrelik araç almak istemeyen esnafımız, eski kazanılmış hakkı olan M plaka ve minibüs alma hakkına sahip olacak; ancak bunlar şehir içi hatlarda çalışamayacaktır. Köylerden dönüşen mahalleler için açılacak uzak hatlarda değerlendirilebilecektir.
Bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından işbu açıklama yapılması gereği hasıl olmuştur.”