Alanya, Payallar, Konaklı ve Demirtaş hallerinde hizmet veren hal esnafı isterse yeni hal projesinde yer sahibi olacak. Yeni hale taşınmak istemeyen esnaf, şimdiki mevcut hallerde hizmet vermeye devam edebilecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkler'deki yeni hale taşınmak istemeyen komisyoncular ve esnafı mağdur etmeyeceklerini belirterek "Gelmek istemeyen esnaf bugün hizmet verdiği dükkanlarından memnunsa aynı yerde hizmet vermeye devam edebilir. Ancak biz Alanya'ya yakışan modern bir hali inşa edecek ve hizmete sokacağız. Gelmek isteyenlere kanuni hakkını kullandırarak dükkanları teslim ederiz ve yeni hale taşınırlar. Gelmek istemeyenlere de mevcut yerlerinde hizmet imkanı tanırız” dedi.
10 ARALIK'TA TEMEL ATILIYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin günümüz ihtiyacına cevap veremeyen, zor ve ilkel şartlarda hizmet sunmaya çalışan Alanya, Payallar, Konaklı ve Demirtaş hallerini, modern şartlarda ve her ihtiyaca cevap verecek şekilde projelendiren yeni çalışmasında temel atma aşamasına gelindi. Alanya Yeni Toptancı Hal Projesi’nin 10 Aralık’ta temeli atılıyor. Alanya, Payallar, Konaklı ve Demirtaş hallerinde hizmet veren hal esnafı, yeni hal projesinde isterse yer sahibi olacak. Yeni hale taşınmak istemeyen esnaf ise, şimdiki mevcut hallerinde hizmet vermeye devam edebilecek.
ESNAF MAĞDUR EDİLMEYECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkler'deki yeni hale taşınmak istemeyen komisyoncular ve esnafı mağdur etmeyeceklerini belirterek "Yeni modern hale gelmek istemeyen esnaf da, gelmek isteyen de bizim başımızın tacı. Zorla güzellik olmaz. Biz herkese hizmet etmek durumundayız. Gelmek istemeyen esnaf bugün hizmet verdiği dükkanlarından memnunsa aynı yerde hizmet vermeye devam edebilir. Ancak biz Alanya'ya yakışan modern bir hali inşa edecek ve hizmete sokacağız. Gelmek isteyenlere kanuni hakkını kullandırarak dükkanları teslim ederiz ve yeni hale taşınırlar. Gelmek istemeyenlere de mevcut yerlerinde hizmet imkanı tanırız” diye konuştu.
PROJEYİ ALTSO HAZIRLADI
Alanya’da her mahallede ayrı bir hal olması, ürün piyasasının oluşmasını zorlaştırırken, üretici ve esnafın kazancını azaltıyordu. Binaları çok eski ve ekonomik ömrünü doldurmuş hallerdi. Alanya’nın imajına yakışmayan hallerin kötü durumu yurt dışından gelen firma temsilcilerini etkiliyor, özellikle ihracatçılara zarar veriyordu. Hal esnafının yeni bir hal talebi üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaçların en iyi şekilde belirlenmesi için esnafla el ele verdi. Hal esnafının çatı kuruluşu Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından, esnafın talepleri doğrultusunda bir proje hazırlandı.
MEVCUT HALLERDEN DAHA BÜYÜK
Türkler mahallesinde hayata geçirilecek yeni hal projesi, mevcut dört halin toplamından daha büyük bir alan üzerine inşa edilecek. Mevcut dört halin toplam alanı 105 dönüm iken yeni toptancı hal 154 dönüm alana kurulacak. Projede 159 komisyoncu, 66 ardiye bulunacak. İhtiyaç halinde, kod farkından dolayı zemin altında açığa çıkan 17 bin 500 metrekare alana 50 tüccar ardiyesi daha yapılabilecek. Mevcut 4 halde dükkanlar ortalama 50 metrekare iken yeni haldeki dükkanların kapalı alan büyüklüğü 195 metrekare.
249 METREKARE KULLANIM ALANI
Daha önce dükkanların önünde ve arkasında 14’er metrekare olmak üzere toplam 28 metrekare olarak açıklanan sundurma alanları esnafın talebi üzerine daha da genişletildi. Sundurma alanının ön tarafına 26 metrekare daha eklendi. Böylece 223 metrekare kullanma alanına sahip olan dükkanların toplam kullanma alanı 249 metrekareye ulaşacak. Sundurmalar TIR ve kamyonların geçişine engel olmayacak. Mevcut hallerde meydan büyüklüğü 20 dönüm iken, yeni hal projesinde bu 60 dönüme çıkartıldı. Halin iki ayrı kapısından aynı anda 3 adet TIR giriş çıkış yapabilecek, arka arkaya 9 adet TIR sıralanabilecek.
İHTİYACA GÖRE GENİŞLEYECEK
Projeyi ihtiyaca göre genişletmek de mümkün olacak. Büyükşehir Belediyesi, gelecekte yeni ihtiyaçların doğabileceğini göz önüne alarak 154 dönümlük proje alanı yanındaki Orman’a ait 90 dönümlük alanın tahsisini almak üzere çalışmalarını sürdürüyor. TIR, kamyon otoparkları, sosyal tesisler için kullanabilecek 90 dönümlük bir rezerv alan oluşturuluyor. Gelecekte ihtiyaca cevap veremediği takdirde bu ek rezerve alan da kullanılacak.
Alanya’daki derme çatma hallerin tek bir modern hal kompleksi çatısı altında toplanması esnafın talebi doğrultusunda mümkün olursa, üretici ‘ürünümü hangi hale götüreyim’ derdinden kurtulacak. Üretici ve tüccar tek noktada buluşacak, ürün piyasanın oluşması kolaylaşacak.