Bu yıl 26-30 Ekim tarihleri arasında ANFAŞ’da düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı için son hazırlıklarını tamamlayan Döşemealtı Belediyesi, ilçenin yöresel ürünlerinden Döşemealtı halısı ile narını 100 metrekarelik stand da tanıtacak.
DÖŞEMEALTI’NIN ZENGİNLİKLERİ TANITILIYOR
Yöresel Ürünler Fuarına (YÖREX) son 3 yıldır düzenli olarak katıldıklarını ve Döşemealtı’nın yöresel değerleri olan halı ile narını tanıttıklarını söyleyen Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, yaptığı açıklamasında, “YÖREX ile Anadolu’nun gizli kalmış ya da unutulmaya yüz tutmuş bir çok değerini görme ve tanıma fırsatı buluyoruz. Biz de kendi bölgemizin yöresel değerleri olan halımız ile narımızı fuar aracılığıyla yüz binlerce ziyaretçimizle paylaşma fırsatı buluyoruz. Amacımız kültürümüzü, geleneklerimizi ve tüm değerlerimizi daha geniş kitlelere tanıtmak” dedi.
Döşemealtı standına kurulacak 2 adet el tezgahında halı dokumasının incelikleri gösterilirken diğer taraftan da rengi ve tadıyla fark yaratan Döşemealtı narı ikram edilecek.
Döşemealtı Halısı’nın tarihçesi ve özellikleri:
12. yüzyıldan sonra Anadolu'ya gelip Antalya ve çevresine yerleşen Teke Yörükleri, yöreye adını verdikleri gibi kültürlerini de yaymışlardır. Günümüzde Antalya'nın en önemli el sanatlarından olan dokumacılık da Yörüklerin göçebe yaşayışının bir parçasıdır. Göçebelik, konutun ve diğer eşyaların hafif, kolayca taşınabilir olmasını gerektirir. Bu gereksinimi karşılayan dokumalar büyük bir önem kazanmıştır.
Döşemealtı'nın özgün motifleri ile taban halısı dokumaktadırlar. Oysa genelde 80x120 cm boyutlu "çeyrek", 125x180 cm veya 220 cm boyutlu "seccade", 75x300 cm boyutlu "yolluk" halı dokumaktadırlar. Atkısı, çözgüsü yün olan halının ipi, koyun kırkıldıktan sonra hazırlanır. Kadınlar yünü ve yapağıyı yıkarlar, elleriyle liflere ayırırlar, yayla atarlar ve kirman ile eğirirler, tengerekle bükerler. Bükme işlemi bittikten sonra, kadınlar tabiattan elde ettikleri kök boyalarla ipi boyarlar. Boyanan ipler halı dokuma işleminde atkı ve çözgü olarak kullanılır. Döşemealtı halıları ters düğüm yani Gördes Düğümü ile dokunur. Günde sekiz saat halı dokuyan bir usta yirmi günde, 125x180 cm boyutundaki seccade halıyı tamamlar. Söz konusu halılarda yer alan renkler ise kırmızı, mavi, lacivert, bordo, yeşil, siyah beyazdır. Zemin rengi olarak kırmızı, mavi, bordo ve lacivert görülmektedir. Zemin kompozisyonuna göre Döşemealtı yöresinde dokunan halı adları şöyledir: Halelli, Toplu, Kocasulu, Dallı, Dallı-Akrepli, Mihraplı (Camili), Akrepli, Terazili-Toplu-Yastıklı, Bayraklı, Dokuz Toplu (Yıldızlı), Kuleli Yıldızlı Toplu, Laleli Mihraplı, Koyun Haplı Dallı, Heybe Toplu ve Ambarlı'dır. Elde bulunan en eski Döşemealtı Halısı ise bugün Antalya Müzesi'nde sergilenmekte olan Halelli'dir.