Belediye Başkanı Turgay Genç, Türkiye'de bir ilk olma iddiasını taşıyan 200 öğrenci kapasiteli kreşin yıl sonunda açılacağını söyledi.
Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Ramada Plaza Otel'de düzenlendiği basın toplantısıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerini üzerinden geçen süreçte yaptıklarını ve gelecek döneme ilişkin projelerini anlattı.
'ARTIK ZAMANI GELDİ'
Gelir - gider dengesi 15 milyon TL açık veren, 50 milyon lira borcu bulunan, ahbap - çavuş ilişkileriyle belediyeciliğin yapılmaya çalışıldığı bir Döşemealtı devraldıklarını belirten Genç, bu çerçevede öncelikli amaçlarının uygulanabilir bir bütçe ve kurumsallaşmasını sağlamış bir belediye yaratmak olduğunu söyledi. Yaptıkları çalışmalar sonucunda yatırım planlaması yapabilir bir bütçeye ulaştıklarını aktaran Genç, "Artık zamanı geldi" dedi ve 30 proje için çalışmalara başladıklarını söyledi.
SAĞLIKLI SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE
Projelerin önemli bir bölümünün ihalesinin yapıldığının altını çizen Başkan Genç, ilçenin kentleşmenin henüz başında olduğunu, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre yaratmanın öncelikli hedefleri arasında olduğunu söyledi. Bu yeni oluşum içinde farklı belde belediyelerini bir araya gelmesiyle oluşturulan Döşemealtı'nda kentleşmeyi sadece merkezde değil çevreye de yaymayı amaçladıklarını aktaran Genç, bu amaçla farklı noktalarda kent meydanları oluşturacaklarını söyledi.
2 BİN KİŞİLİK CAMİ
Avrupa kentlerinde dini yapıların kent merkezini, meydanının oluşturması gibi gündelik hayatta bir rolü olduğuna dikkat çeken Genç, ilçe merkezinde 2 bin kişilik, aynı zamanda bir müze işlevine de sahip olacak ve mimarisinde Ayasofya, Selimiye camilerinden izlere de sahip olacak bir camii projesinin hayırseverlerin de yardımıyla hayata geçirileceğini söyledi.
'BAKANLIKLARIN İŞLERİNİ YAPTIK'
İlçenin yeni şehirleşmeye başlaması nedeniyle aslında farklı kurum ve kuruluşların sorumluluk alanına giren işleri de üstlenmek durumunda kaldıklarını belirten Genç, bu çerçevede Döşemaltı'ndaki derelerin ıslahından, sağlık ocağının tamamlanmasına birçok çalışmayı tamamladıklarını söyledi. Genç, bununla birlikte bir belediye binasının tadilatını tamamlayarak 112 Acil Çağrı Eğitim Merkezi'nin kullanması amacıyla Sağlık Bakanlığı'na tahsis ettiklerini açıkladı.
KIRKGÖZ DOĞAL YAAM ALANI
Bütçesi 300 milyon liraya ulaşan 30 proje içinde kentin su kaynağı konumunda Kırkgöz'e yapılacak doğal yaşam alanı, Selçuklu dönemi eseri Evdirhan'ın restorasyonu ve Türkiye'de bir ilk olma iddiasını taşıyan 'Ekolojik Kreş' projeleri dikkat çekti. Başkan Genç, Kırkgöz projesi üzerinde yaklaşık 1.5 yıldır çalıştıklarını ve gelinene noktada ilgili kamu kurumlarından gerekli izinlerin alındığ3ını ve sivil toplum kuruluşlarında proje tartışılarak son şeklinin verildiğini söyledi. Bu ay içinde uygulama projelerini Koruma Kurulu'na sunulacağını belirten Genç, "Amacımız 2017 yılının başında projeyi hayata geçirmek. İnanıyorum ki bu proje tamamlandığı zaman sıcak yaz akşamlarında Antalya'ya buraya akın edecek" dedi.
TARİHİ HAN AYAGA KALKIYOR
Genç, Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykavus tarafından 1279 yılında yaptırılan Evdirhan'ın yeniden canlandırılması için de Akdeniz Üniversitesi ile bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Atıl durumda bulunan tarihi eser ve çevresinde temizlik çalışmalarını tamamlandığı, şimdi 2 yıl sürecek bir restorasyon sürecinin başlayacağını kaydeden Belediye Başkanı, 5 milyon lira sadece restorasyon bütçesine sahip projenin sonunda Evdirhan'ın kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak bir müze olarak kullanılacağını açıkladı.
Genç, bu çalışmalarla birlikte Türkiye'de bir ilk olma iddiasını taşıyan 'Ekolojik Kreş'in de yıl sonunda hizmete açılacağını söyledi. 200 öğrenci kapasitesine sahip kreş, elektrik enerjisini güneşten, suyunu yer altı kaynaklarından, yağmur sularından karşılayacak. Yapı malzemeleri doğaya zarar vermeyen şekilde seçilecek kreş sıfır karbon salınımına sahip olacak. Genç, ekolojik kreşin Çıplaklı mahallesinde projelendirildiğini açıkladı.