Kentlerin yatırım fırsatlarının yerel yönetimler ve sektör temsilcileriyle bir arada değerlendirilmesi için bir zemin oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Gelişen Kentler Zirvesi’nin 9’uncusu Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) işbirliği ile Büyükşehir Belediye Toplantı Salonunda düzenlenen zirveye, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve gayrimenkul sektörü temsilcileri, yerel yöneticiler, yatırımcılar, uzmanlar, kamu yöneticileri, işadamları, gayrimenkul sektörünün ulusal temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, gerçekleştirdikleri çalışmaları daima sektör ihtiyaçlarına duyarlı, çözüm odaklı, sosyal sorumluluk bilinciyle sürdürdüklerini kaydetti.
Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli en doğru şekilde değerlendirerek ve küresel rekabet koşullarında güçlü bir bir pozisyona sahip olacak stratejiler geliştirmek için çaba gösterdiklerini vurgulayan Yetgin, "Kamu kurumları ve yerel yönetimlerle işbirliğini daha da güçlendireceğiz. Ortak amacımız, gayrimenkul sektörünün büyümesine, güçlenmesine ve ülkemizin daha güçlü bir ekonomiye sahip olmasına katkı sağlamaktır. Türkiye gayrimenkul sektörü her geçen gün büyüyor, gelişiyor. Özellikle son yıllarda artan yatırımlar, dünya ölçeğindeki mega projeler ve en önemlisi de sektörü destekleyici kanun ve mevzuatlar, sektöre bir ivme kazandırdı" dedi.
"Bu yıl rekorla kapanacak"
2017 yılının rekorla kapanacağını işaret eden Feyzullah Yetgin, "2016’da 15 Temmuz hain darbe girişimine rağmen 2015’in üzerinde bir rakamla sektör satış hacmini tamamladı. İnşallah bu yıl da 1 milyon 400 binle yeni bir rekor kıracağız. Sektör temsilcileri olarak hedefimiz, geçen yılın konut satış rakamlarını artırırken geleceğe yönelik 2018 ve sonrası için de ne tür tedbirler alınabilir, neler yapılabilir konusunda kafa yormaya devam ediyoruz. Ülkemiz, çevresindeki olumsuzluklara rağmen istikrarlı ekonomik büyümesini sürdürmektedir. Son açıklanan yüzde 11,1’lik büyüme rakamı gerçekten bir dünya rekorudur. Önümüzdeki yıllar içinde moral ve motivasyon sağladı" diye konuştu.
"Sürdürülebilir yaşam planlamalıyız"
Doğru ve sürdürülebilir şehirleşme adına, kentsel dönüşümün önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Yetgin, "Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için yapılaşma tercihleriyle tarihi ve kentsel dokunun gözetilerek konunun bir bütün olarak ele alınması dönüşüm süreçlerinin şehirlerimizin altyapı yeşil ve sosyal alanlarıyla alakalı ihtiyaçlarına göre planlanması ve tüm sürecin yapısal düzenlenmelerle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Akıllı kentsel dönüşüm ve sürdürülebilir bir yaşam planlamalıyız" ifadelerine yer verdi.
"Antalya hızlı büyüyor"
Antalya’nın Türk turizminin başkenti olarak en hızlı büyüyen kentlerden biri olduğu işaret eden Feyzullah Yetgin, "Yılda 300 güneşli gün, 18,7 sıcaklık ortalaması ile her ay denize girilebiliyor. Dünyanın en güzel sahillerinden birine sahip Antalya, aynı zamanda kayak tesisleriyle kış turizmine de hizmet ediyor. Antalya’da bugün çok sayıda mega proje de yürütülüyor" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, bir belediyeden çok daha öte önemli projeleri yavaş yavaş hayata geçirmeye başladıklarını kaydetti.
Antalya’ya vizyon projeler kazandırmak için çalıştıklarını dile getiren Türel, 2004-2009 yılları arasında kentin ciddi alt yapı problemleri olduğunu hatırlatarak, "Biz ara verince adeta bütün projeler durdu. Reklam arası verdik. 2014’de yeniden göreve başlayınca projelerimize ağırlık verdik. Antalya MITIM Fuarına projeleriyle 2015 yılında katıldı. Orayı keşfettik, belediyelerimiz stantlar açamaya başladı. Bu Türkiye’nin gelişimi açısından da çok önemliydi" diye konuştu.
"Gayrimenkul noktasında yanlış hükümler var"
2016 yılında turizmde yaşanan türbülans, terör olayları ve 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle zaman kaybettiklerinden yakınan Başkan Türel, "Bürokratik süreçte zaman zaman bize vakit kaybettiriyor. Senelerdir bürokrasiyi anlata anlata projelerimizi ilerletmeye çalışıyoruz. Bu toplantıların daha sık yapılması ve burada anlatılanların halkımıza ulaştırılması önem taşıyor. Türkiye Antalya’da gayrimenkul alanında çeşitli projeler konusunda pek çok yanlış hükümler bulunuyor. Bunlar nedeniyle maalesef şehirlerimiz zaman kaybediyor. Bedeller ödüyoruz" dedi.
"İstanbul üzerindeki yükü alabilir"
Tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyada Antalya gibi bir kentin çok az sayıda bulunduğunu dile getiren Türel, "Antalya bugün Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir. İnşaat ruhsatlarında Bursa’dan sonra beşinci konut satışlarında dördüncü, yabancıya konut satışında ikincidir. Eskiden birinciydik. Antalya İstanbul ve Türkiye ekonomisi üzerindeki yükü alabilecek önemli bir şehirdir" ifadelerine yer verdi.
"Konut metrekare fiyatları düşük"
Antalya’da konutta metrekare fiyatlarının halen istedikleri yerde olmadığına dikkati çeken Başkan Türel, şöyle konuştu:
"Antalya’nın Miami, Nice ve Barcelona’dan hiçbir eksiği yoktur. Buna rağmen fiyatlar istediğimizi seviyede değildir. Meselenin kaynağı bellidir. Dünya çapında iddialı işler yaparsanız, bir vizyon ortaya koyarsanız, küresel projeler yaparsanız, Antalya’nın taşı toprağı altın olur. ‘Azıcık aşım kaygısız başım’ derseniz yerinizde oturursunuz. Biz de bu göreve oturmak için gelmedik. Antalya’yı dünyanın en güzel yeri olduğunu dünyaya gösterecek ve dünyanın en iddialı şehri olduğunu gösterecek işler yapıyoruz. Boğaçayı projesi bir vizyon, kruvaziyer liman ayrı bir cazibe oluşturacak. Konyaaltı sahili Antalya’nın pırlanta gerdanlığı olacak ve yeni bir yaşam alanı oluşturacak. Büyükşehir belediyesi olarak 10 müze üzerinde çalışıyoruz ve 2019 yılından önce tamamlamış olacağız."
"Antalya dünyada konuşulmalı"
Antalya’nın sahil ve konut projeleriyle dünyada konuşulması gerektiğini belirten Türel, "Şehrimizi yeniden bir turizm şehri kimliğine kavuşturmalıyız. Antalya akıllı şehir sitemleriyle donanacak. Tramvay ve metrosu olan Antalya hızlı trenle, İstanbul, İzmir Ankara’ya bağlanacak. Antalya hava yolu ile dünyaya bağlanmış bir şehirdir. Herkesin inancını saygı ve sevgiyle yaşadığı huzur şehri, engelsiz şehir, çöpünden elektrik üreten güneş enerjisi üreten bir şehirdir. Spor tesisleri ve turnuvalarıyla uluslararası bir şehir. Tarım gıda otel ekipmanları alanında uluslararası fuarlar şehri. Organ naklinde öncü bir şehir, bir kültür şehridir. Üniversiteleriyle bilim adamlarını çeken bir bilim şehri olacaktır" diye konuştu.
"İddialı ve vizyon sahibi olacağız"
"Bazıları yeni inşaat olmasın şehir büyümesin istiyor" diyen Türel, "Kasaba konforu devam etsin diyor. Antalya 1970’lere geri götürme imkanı olsa o dönemi en fazla ben isterim. O güzel günler geride kaldı. Büyük metropoller, sermaye ve beyinleri çekiyor. Ya küçük bir yavaş şehir ya da global bir şehir olacaksınız. Antalya bir dünya şehri diyorsak Antalya’nın global bir şehir yönünde ilerlemesi kaçınılmazdır. Ama hiçbir şey yapmayanlar küçük şehir olsun bizim olsun zihniyetinde olanlar, global şehir adımlarını sadece itibarsızlaştırmaktadırlar. Doğru bildiğimiz yolda çalışacağız. Bir tarafım global diğer tarafım kasaba olsun böyle bir zihniyet yok. Antalya her şeyiyle dünyada konuşulması gerekiyor. Bunlar yapmamak için bahanemiz yok. İhtiyacımız olan en önemli şey kendimize güven. İddialı olacağız vizyon sahibi olacağız. Antalya olarak bizim bu hedeflere gitmemiz için hiçbir bahanemiz olamaz" dedi. Vizyon ortaya konulması halinde bunun karşılığın alınacağını kaydeden Başkan Menderes Türel, "Önemli bir sorunda bu vizyon projelere bakış açısı. Kruvaziyer liman projelerini yap işlet devret modeliyle planlamamıza rağmen sanki bu devlet bütçesinden yapılacakmış gibi ele alınıyor. Bir başka derdimiz yeni projelere bakış açımızdaki korku ve güvensizliktir" diye konuştu.
"Peşin hüküm"
Geçmişte bazı engellenen projeleri hakkında da bilgiler veren Başkan Türel, "Antalya Stadyumunu 2006 yılında yapmış bitirmiş olacaktık. Engellendi. Neymiş efendim. Kent merkezlerinde stadyum olmazmış. Dünyayı bilmeyenler böyle popülist yaklaşımların arkasından, arkalarında kitlede bulamıyorlar. Japonya’da Dünya Kupası’ndan sonra kent dışındaki stadyumları şehir içine taşıdılar. Çünkü uzağa maç izlemeye kimse gitmiyor. Bu vizyonsuzluk Antalya’ya 10 sene kaybettirdi. Ne oldu rakiplerimiz koşarken biz yaya kaldık. Maalesef bu sıkıntıları geçmişte olduğu gibi şimdide yaşıyoruz. 3’üncü havalimanında olduğu gibi. Peşin hükümlere bir bakışta AVM’lere bakıştır. Antalya’ya kent merkezine AVM 2013 yılında açıldı. Dediler ki ‘esnaf kan ağlayacak’. Esnafın iş yapmayacağını söyleyenler şimdi şaşırıyor. AVM etrafındaki tüm esnaf müthiş iş yapıyor. Dükkanların değerleri arttı. Doğru proje çevresini olumlu etkiler, yanlış proje ise nereye yapılırsa yapılsın fayda vermez. Bu konuları peşin hükümlerden kurtarıp konuşmalıyız" açıklamasını yaptı.
"Kentsel dönüşüm şehirleşme mantığıyla proje üretmektir"
2014 yılına kadar Antalya’da kentsel dönüşüm noktasında bir eksiklik olduğundan yakınan Başkan Türel, "Bir yıl içinde bu noktada biz vizyon ortaya koyduk. Handikapımız kentsel dönüşüm AVM olarak algılanırdı. Kepez Santral ve Balbey Tarihi Semt Dönüşümü, Antalya’ya güçlü bir kimlik kazandıracak. Kepez-Santral Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesidir. 3 bin 200 hak sahibine, 5 binin üzerinde konut dağıtacağız. Orası sadece kentsel dönüşüm değil, bir şehir projesidir. Belediye olarak dönüşümde vatandaş ile firma arasında güvence olduk. Halkımızın takdirini kazandık. Türkiye ve Antalya’da kentsel dönüşüm keyfi, artık bir lüks değil, bir can güvenliği, hayat standartının yükselmesi, şehrin estetik olması, ticaretin canlanmasıdır. Kentsel dönüşüm konut yapmak değil, mahalle şehirleşme mantığıyla proje üretmektir. Mimarlar sadece binayı değil, şehri de tasarlar" dedi.
"Avrupalı turist geri gelecek"
Antalya’da 2009 yılında yabancıların konut alımının düştüğünü aktaran Türel, "Yavaş Avrupa talebi azalmayı telafi ederek geri dönecektir. Gelecek sezon Avrupa’nın turizmde geri dönüşünü göreceğiz, arkasından dönüş konutta başlayacak. Rusya’nın talebi 2014 petrol fiyatlarındaki düşüşüyle azaldı ama şimdi toparlanıyor bu yıl turizmde gördük. Antalya’nın hızlı ilerleme ve duraklama yılları oldu. 2004-2008 hızlı ilerleme, 2009-2013 duraklama, 2015 de büyük bir hızla yolumuza devam ediyorduk. 2016 terör ve FETÖ nedeniyle durduk. Ama bu yıl toparlanma yılı oldu. 2018 Antalya için yeniden hızlanma yılı olacak, 2023 yılına kadar koşacağız. Bu projeler bittiğinde Allah sağlık verirse bende artık bu koşuşturmayı bırakıp Antalya’nın keyfini çıkaracağım" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Feyzullah Yetgin, Başkan Türel’e plaket takdim etti.