Antalya İş Kadınları Derneği’nin konuğu olan Başkan Uysal, Türkiye’de yerel yönetimlerde “Dubai vizyonu” olarak ifade edilen bir bakış açısının kentlere yayılmak istendiğini söyledi. Böylesi bir iddia ve çabayı gülerek karşıladığını dile getiren Başkan Uysal, “Gülmekten başka yapılacak şey yok. Bana çok zayıf geliyor açıkçası” dedi.
‘HELSİNKİ VİZYONU’
Sadece merkezde bulunan mimari yapılar ve ekonomik aktivite nedeniyle bir siyasetçinin “Dubai gibi olacağız” demesi ve üstelik buna hiçbir itiraz gelmemesini de kendisini karamsarlığa düşürdüğünü de dile getiren Başkan Uysal, “Allah korusun Antalya’yı Dubai olmaktan. Boş iş bunlar. Biz Muratpaşa Belediyesi olarak Helsinki vizyonuyla hareket ettiğimizi söyleyebilirim. Bir kere insan hayatına para harcıyoruz” dedi.
Bu bakış açısının temel belediyecilik hizmetlerini dışlamadığı gibi çok geniş bir sosyal ağı da içinde barındırdığının altını çizen Ümit Uysal, rakamlarla Muratpaşa’nın son 2 yılını anlattı.
RAKAMLARLA MURATPAŞA
Muratpaşa’da kurdukları asfalt plent tesisiyle piyasadan KDV hariç 118 liradan alınan asfaltta maliyeti 602 liraya kadar düşürdüklerini belirten Başkan Uysal, 2017 yılında ilçede asfalt açısından sorun yaşayan bir tek mahallenin kalmayacağını söyledi. 2 yıl içinde 330 dönüm aktif kullanılan yeşil alan üreterek Türkiye’de bu alanda bir rekorun da sahibi olduklarını dile getiren Başkan Uysal, “Aynı zamanda İtalyan teknolojiyle 34 dönüm alanda seramızı kurduk. Tüm çiçeklerimizi kendimiz üretiyoruz” dedi.
2 BİNİNCİ KONTEYNER YERALTINA ALINIYOR
Muratpaşa’nın yine kendi atölyelerinde aynı zamanda patentine de sahip oldukları yeraltı asansörlü çöp konteynerlerinin üretimini gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Uysal, 2 binin çöp konteynerinin Pazartesi günü Üç Kapılar’da yer altına alınacağını söyledi. Başkan Uysal, ayrıca 25 belediyesinin bu sistemden satın almak için talepte bulunduğunu ve parti ayrımı gözetmeksiniz talep sırasına göre ihtiyaç fazlasının satışının gerçekleştirdiklerini belirtti.
ODAĞIMIZDA HER ZAMAN İNSAN VAR
Temel belediyecilik alanında gerçekleştirilen bu hizmetlerini odağında her zaman insan yaşamının bulunduğunun altını kalın çizgilerle çizen Başkan Uysal, “Bir yerlere bir şey yapmış olmak için, kalkınmışlık hissi verecek büyük imalatlarla kime hava atıyoruz. İnsanların hayatını düzeltelim” çağrısı yaptı. Bu çerçevede İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle imzalanan protokol çerçevesinde Muratpaşa Belediyesi’nin okul bahçelerine spor salonu yapımına başladığını ve 5 tanesi bitirip hizmete sunulduğunu belirten Başkan Uysal, Türkiye’nin en büyük dernekler yerleşkesi, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi inşaatlarını ise devam ettiğini söyledi. Başkan Uysal, gelecek ay içinde 750 seyirci kapasiteli çok amaçlı gösteri merkezinin de ihalesine çıkacaklarını belirtti.
SOSYAL HİZMET AĞI
Bunlarla birlikte Muratpaşa Belediyesi’nin 6 bin kişiye ulaşan yaşlı hizmetleri, bin 400 kişilik evde bakım hizmetleri, bin 200 kişiye ulaşan gıda ve eşya yardımları gibi çok geniş bir sosyal ağa sahip olduğunu aktaran Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:
“7 bin engellimiz bize entegre. 4 bin 500 komşumuz meslek edinme kurslarına devam ediyor. Türkiye’de nüfusa göre meslek edindirme kurslarına katılımda bu sayı bir rekor. Üniversite hazırlanmak için dershaneye gitme şansı olmayan gençlerimiz için MURGEM projemiz büyük bir başarıyla yürüyor. Bu yıl bin 200 kişi kayıt yaptırdı. Özellikle turizm çalışanlarını yoğun olarak oturduğu mahallerde açtığımız 440 öğrenci kapasiteli 3 sosyal kreşimiz var. Etüt merkezlerimize 760 öğrenci devam ediyor. Hizmetlerimizin hiçbiri 10 kişiyle yürümüyor. 500 kişilik bir kentte yaşadığımızın bilinciyle hareket ediyoruz.”
İNTERATİF MURATPAŞA
Başkan Uysal, tem temel belediyecilik hem de sosyal belediyecilik hizmetlerinin ‘18 yaşından büyük olma şartı dahi aramayan’ Turunç Masa’nın 444 80 07 numaralı telefonundan eşit şekilde herkese ulaştırıldığını söyledi. Turunç Masa’nın gelecek ay 2’nci yaşanı kutlayacağını belirten Başkan Uysal, “Çocuğunun matematik problemini soran dahi oluyor. İnanılmaz interaktif bir ortam. Bugüne kadar 400 bin civarında dilek, öneri ve şikayet alındı. Bu kadar yoğun kullanılmasının altında kimsenin elinde kamuda verim alacağı bir telefonun bulunmamasından kaynaklanıyor. Düşünün, 400 bin başvurunun 110 bini bizim konumuz çıkmış. Kalanı diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ulaşmak amacıyla yapılmış” şeklinde konuştu.
ESNAFIN BORCU 45 GÜN İÇİNDE ÖDENİR
Bu çalışmaları hayata geçirirken Muratpaşa Belediyesi’nin yerel yönetimler arasında düşük bir borcunun bulunduğunu dile getiren Başkan Uysal, bunun sırrının çok nitelikli alışveriş yapmaktan geçtiğini söyledi. Kamu kuruluşları özellikle mal alımlarında genellikle çok yüksek tekliflerle karşılaştığını belirten Başkan Uysal, bunun nedenleri arasında bir takım ahlaki sorunlarla birlikte kamu kurumlarının borcunu ne zaman ödeyeceğinin belli olmamasının geldiğini söyledi. Bu durumun 3 liralık malı 5 liraya alan kamu kurumlarını ortaya çıkardığını aktaran Başkan Uysal, “Biz de esnafın borcu 45’inci günde ödenmek zorundadır” dedi.