Agoras Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar, fotovoltaik panel üreticileri, solar invertör üreticileri, anahtar teslimi güneş enejisi santrali kurumcuları, solar tarımsal sulama uygulamacıları, biyokütle, biyoatık ve biyogazdan elektrik üreten firmalarla potansiyel enerji yatırımcılarını bir araya getirdi. Fuarın açılışına Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta da katıldı.
TÜRKİYE'NİN ENERJİ TALEBİ ARTIŞI
Stantları gezip yenilenebilir enerji üreten firmalardan bilgi alan Usta, Türkiye'nin OECD verilerine göre geçen 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke konumunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin aynı şekilde 2002'den bu yana elektrik ve doğal gaza talep artışında Çin'den sonra dünyada ikinci büyük ekonomi konumunda olduğunu vurgulayan Ramazan Usta, bu eğilimin orta ve uzun vadede artarak devam edeceğini söyledi.
TÜRKİYE'NİN ENERJİ POTANSİYELİ
Türkiye'nin şu andaki yenilenebilir enerji potansiyeli hakkında da bilgi veren Usta, "Yılda 160 bin cigawatt hidrolik kapasitesi, 48 bin megawatt rüzgar kapasitesi, 1500 kilovatsaat küresel güneş ışığı ışınımı, 31 bin 500 megawatt jeotermal kapasitesi, 8.6 milyon ton eşdeğer petrol biyokütle potansiyeli ile 1.5- 2 milyon ton eşdeğer petrol biyogaz potansiyeli olduğu görülmektedir" dedi.
KURULU GÜCÜN YÜZDE 40'I YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI
Türkiye'nin 2013 yılındaki elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 28'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edildiğini anlatan Usta, Eylül 2014 sonu itibarıyla 68 bin 230 megawatt olan elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 40'ının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinden oluştuğunu açıkladı.
GÜNEŞİN ORANI
Usta, "Yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerinin yüzde 60'ı hidrolik barajlı santrallerden, yüzde 25'i hidrolik akarsulu santrallerden, yüzde 12'si rüzgar enerjisi santrallerinden, yüzde 2'si jeotermal kaynaklardan, yüzde 1'i atık ısı ve biyokütleden, geri kalanı ise güneş enerjisi santrallerinden elde ediliyor" dedi.
2023'e kadar elektrik üretiminde Türkiye'de yenilenebilir enerji payının yüzde 30'a çıkartılmasının öngörüldüğünü anlatan Usta, hedefe ulaşılabilmesi için ülkenin ekonomik olarak kullanılabilir tüm hidrolik potansiyelinden yararlanılacağını söyledi.
ÜRETİLEN ENERJİYE ALIM GARANTİSİ
600 megawatt jeotermal enerji potansiyelinin hayata geçirilip 21 megawatt rüzgar enerjisinin işletmeye alınmasının hedeflendiğini anlatan Usta, "Ayrıca 5 bin megawatt güneş enerjisi kurulu gücü ile 1500 megawatt biyokütle enerjisi kurulu gücü 2023 yenilenebilir enerji hedeflerine katılmıştır" dedi. Belirlenen hedeflere ulaşmak için kanunlarda değişiklikler yapıldığını da hatırlatan Usta, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin teşvik edildiğini ve üretilen enerjinin üretildiği anda alınıp kullanıldığını söyledi.
RÜZGAR SANTRALİ ÖN LİSANS BAŞVURULARI 2015'TE SONUÇLANACAK
2003 yılında 18 megawatt olan kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin bugün 3400-3500 seviyelerine çıktığını anlatan Ramazan Usta, "Enerji Piyasası Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla 3 bin megawatt kapasiteli rüzgar enerjisi santrali ön lisans başvuruları 24-30 Nisan 2015 tarihleri arasında alınacak ve sonuçlandırılacak. Ayrıca hidroelektrik kurulu kapasitesi de 23 bin 400 megawatt'ı aşmış durumda. Güneş enerjisine ilişkin lisans başvuruları da 2013 yılı haziran ayında alındı. Yakın gelecekte bunların lisans dağılımları yapılarak 600 megawatt'lık güce sahip güneş enerjisi santralleri kurularak bu hedef de gerçekleşmiş olacaktır" dedi.