Antalya Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen 5'inci YÖREX Danışma Kurulu toplantısına Antalya Ticaret Borsası Başkanı (ATB) Ali Çandır, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, KOSGEB Bölge Müdürü Kazım Akgün, YÜCİTA Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Antalya Valiliği, AESOB, ATSO, ANSİAD, ATAV, bölge oda ve borsalardan temsilciler, POYD, TSE Bölge Başkanlığı, İhracatçılar Birliği, BAKA, Rehberler Odası, Tarım Kredi Kooperatiflerinin yanı sıra belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
81 İLİN DE KATILMASI PLANLANIYOR
Tanıtım filmi gösterimi yapılan Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, yöresel ürünlerin ekonomi için önemine dikkat çekti ve ATB'nin Yöresel Ürünler Projesi kapsamında bu yıl 5'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nın geleneksel hale geldiğini belirtti. Çandır, "Fuara bu yıl 81 ilin katılımı için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Edirne'den Kars'a, Trabzon'dan Hatay'a kadar Anadolu'nun bütün değerlerini Antalya'da buluşturacağız" dedi.
Yöresel ürün üreticilerini ekonomik olarak kalkındırmak, yerinde ve kalıcı istihdamı gerçekleştirmek, yerel ekonomiyi desteklemek için çalıştıklarını anlatan Çandır, "Küçük ve orta ölçekli tesislerin en önemli eksiği pazardır. YÖREX bu ürünler için iyi bir platform. Biz bu fuarla küçük üreticiyi cesaretlendirip, ortaya çıkaracağımız ürün gamıyla öncelikle yurt içinde tüketimi yaygınlaştırmayı sonra da yurtdışında yöresel ürün mağazaları açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ
YÜCİTA Kurucu Başkanı Yavuz Tekelioğlu da yöresel ürünlerin kırsal ekonominin canlanması için önemine dikkat çektiği konuşmasında, bu ürünlerin korunması ve desteklenmesi için fuarın önemli olduğunu dile getirdi. Coğrafi işaretin (CI) yöresel ürünlerin korunmasında oynadığı rolü anlatan Tekelioğlu, şunları kaydetti: "Yöresel ürünlerin korunması, geliştirilmesi gerekiyor. Bunun yolu da coğrafi işaretten geçiyor. Coğrafi işaret sayesinde yöresel ürünler yok olmaktan kurtuluyor. Taşköprü sarımsağı, coğrafi işaret alarak uluslararası alana açılmaya başladı. Bu da ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizi bizlere gösteriyor." Tekelioğlu, Avrupa'da 1228, Türkiye'de ise 178 coğrafi işaret belgeli ürün bulunduğuna işaret etti.