Kent merkezinde yıllardır uyuşturucuyla anılan, ancak mahalle muhtarı Kemal Genbeş'in çabalarıyla kötü imajından kurtulmaya çalışan Yeşildere Mahallesi, son birkaç yıldır yurt dışına ihracat yapan bir firmanın işgücünü oluşturmuş durumda. Süs bitkileri ve çelenk ihracatı yapan firmanın, ev hanımlarına istihdam sağlamak amacıyla yaptığı teklifin ardından işe koyulan kadınlar, süs çelengi yapımını öğrendi.
Firmanın kamyonetlerle evlere dağıttığı malzemeleri çelenk haline getiren kadınlar, hem ev işlerinden arta kalan zamanı değerlendirme, hem de ailelerine katkıda bulunma fırsatı yakaladı. Rahat çalışabilmek için evinin balkonuna küçük bir atölye yapan Emine Genbeş, "Artık bizim tutkumuz oldu. Çelenk yapmadan duramıyoruz. Emeğimizin karşılığını da alıp evimize katkıda bulunuyoruz" dedi.
'KADINLAR İÇİN TERAPİ OLDU'
Mahalledeki 250 evde çelenk imal edildiğini kaydeden Muhtar Kemal Genbeş, günlük 3 bin çelenk üretildiğini söyledi. Zamanlarının büyük kısmını evde geçiren kadınlara büyük katkı sağlandığını dile getiren Genbeş, "Avrupa'ya giden çelenkler mahallemizden çıkıyor. Bu mahalleliye terapi gibi oldu. Hem vakit geçiyor hem para kazanıyorlar" diye konuştu. Çelenklerin tanesini 1 ile 1.5 TL arasında yaptıklarını aktaran Genbeş, "Tek sorunumuz mahallede bir atölye olmaması. Belediye ya da İŞKUR tarafından yağmur ve fırtınadan etkilenmeyecek bir atölye yapmasını talep ediyoruz. Böylelikle işlerimiz daha da kolaylaşacak" diye konuştu.
YILLIK 1 MİLYON EURO CİRO
Eşi Şerife Altındağ'la birlikte 15 yıl önce firmayı kuran Servet Altındağ ise orman atıkları ve yabani bitkileri değerlendirip ihracat yaptıklarını anlattı. Yılda 350 bin çelenk ihraç ettiklerine dikkati çeken Altındağ, "Yıllık ciromuz 1 milyon Euro. Ancak bu işte en büyük maliyet el emeğinde. En büyük iş, malzemeyi temin eden orman işçileri ve çocukları olduğu için evde üretim yapan kadınlara düşüyor. Evde yapılan ürünler belirli aralıklarla eğiticilerimiz tarafından kontrolden geçiriliyor" dedi,
AVRUPA ÜLKELERİNE GÖNDERİLİYOR
Hollanda ağırlıklı olmak üzere Almanya, İngiltere, Japonya, Danimarka ve Belçika gibi ülkelere ihracat yaptıklarını değinen Şerife Altındağ, "Ağustos ortasında başlayan üretim yılsonuna kadar sürüyor. Kasım ve aralık aylarında ise noel ağırlıklı çalışıyoruz. Noeli simgeleyen çam kozalakları ve kırmızı renkli bitkiler kullanıyoruz" diye konuştu.