|
 |
CAMİLERİMİZ VE CAMİ ADABI
|
 |
|
 |
 |
Namaz kılmanın cemaatle birlikte camilerde gerçekleştirilmesinin sevabını sanırım bilmeyeniniz yoktur.
Günlük koşuşturmada maalesef bunu gerçekleştiren insan sayısı çok az.
Ama cuma günü olunca iş değişiyor
Camilerimiz Cuma namazı için dolup taşıyor.
Bu özel günde camilerde toplanan cemaat için cami imamlarının da cami görevlilerinin de bazı özel hassasiyetlerde bulunması birçok dostumun okuyucumuzun ricası üzerine bu konuda diyanet işleri görevlilerinin duyması için bu konuya köşemde yer vermek istedim.
Öncelikle cemaatin camiye yani Allah’ın evi tabir edilen kutsal mekâna gelirken uyması gereken şartları din görevlilerinin her namazdan önce tekrar ederek; her camide, her namazda yaşanan, istenilmeyen hareketleri minimuma indirmek gerektiğine inanıyorum.
Camiye mümkün olduğunca temiz elbise ve çorapla gidilmelidir.
Camide namaz öncesi avluda alınan abdest sonucu ıslak ayaklarla çorapsız girilmemelidir.
Camide namaz öncesi ve namaz sırası hareketlilikten dolayı başta geğirmek olmak üzere etrafa kötü koku yayacak soğan sarımsak yemeden gidilmelidir.
İmamla kılınan farz namazı sonrası kılınacak namazlar için diğer cemaatin çıkışını engellemeyecek yerlerde namaza devam edilmelidir.
En önemlisi camiye namaz için gidildiğinde cemaatin cep telefonlarını kapatmaları gerektiğini her seferinde ikazla belirtilmelidir.
Sık sık namaz sırasında çalan telefonlar, hele hele müzikli şarkılı zil sesleri cemaatin namaza uyumunu bozduğu gibi o telefon sahibini günaha soktuğu hatırlatılmalıdır.
Gelelim cami imamlarına, müezzinlere, din görevlilerine…
Cemaati camiye toplamak, onları toplu namaza teşvik etmek ayrı bir yetenek ister.
Maalesef üzülerek yazıyorum çoğu cami görevlisi bunun farkında değil.
Neden mi?
Yazın sıcakta klimaları çalıştırmaktan kaçınan cami görevlileri kışın da yine aynı duygularla elektrik sarfiyatı olacak diye buz gibi soğuk bir ortamda cemaatin namaz kılmasına sebep oluyorlar.
Çoğu belediye başkanının camilerin temizliği ve bakımı için hassasiyet gösterdiğini yakinen biliyorum.
Diyanet işleri görevlileri başta il ve ilçe müftüleri bence bu konuda cami imamlarını uyarmalıdırlar.
Mümkün mertebe güzel sesli din görevlilerinin okuduğu ezan, namaz sırasındaki aynı titizlikle ve güzellikte okunan sureler cemaatin huşu içerisinde camiye gelmesini sağlayacağına inanıyorum.
Cami görevlileri sık sık cemaatle bir dost, bir arkadaş gibi cami adabını cemaate öğretmeleri, onları uyarmaları yazmış olduğum çoğu insanımızdan bu konuda şikâyet aldığım soruların ortadan kalkmasına sebep olacaktır.
Son olarak özellikle Cuma günleri müftülük tarafından yapılan yardım anonsları sonrası bir mukavva kutuya direk makbuzsuz olarak atılıp toplanan paraların daha ciddi bir şekilde organize edilmesi bence cami cemaatine de, din görevlilerine de daha çok yakışacaktır.
mehmetkesim@byturco.com