Kaş Turizm Tanıtma Derneği ve Raw Foundation işbirliğiyle Kaş Belediyesi'nin toplantı salonunda, 'yerel yönetimlere, işletmelere, okullara, doğaya bıraktığımız ayak izlerimizi nasıl azaltırız' noktasından yola çıkılarak düzenlenen toplantıda, plastik atıkların doğaya verdiği zarar ve bu zararın nasıl azaltılacağı görüşüldü. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Göktaş, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Aydın, Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan, Kaş Otelciler Birliği Başkanı Burak Çorumluoğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yerleşik yabancılar ile ev turizmcileri katıldı.
AL, YAP, TAŞI, KULLAN, AT
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Raw Foundation kurucusu ve yöneticisi Melinda Watson, plastik atıkların doğaya ciddi oranda zarar verdiğini hatırlattı. Milyarlarca kişinin kullandığı tek seferlik plastik kap, su şişesi ve poşetlerin yüzyılın önemli çevre sorunlarından biri olarak karşımıza çıktığını kaydeden Watson, ABD'de her 5 dakikada 5 milyon plastik şişe kullanıldığını söyledi. İlk sorunun sayının büyüklüğü olduğunu vurgulayan Watson, "Plastiğin yaşam döngüsü al, yap, taşı, kullan ve at. 1950 yılından günümüze plastik üretimi 0.5 milyon tondan 280 milyon tona yükseldi. Aslında plastiğin kendisi fazla sorun değil. Asıl sorun onu renklendirmek ve şekillendirmek için kullanılan maddeler" dedi.
Türkiye'nin plastik madde üretiminde üçüncü sırada yer aldığına değinen Watson, "Türkiye'de yılda 6 bin 800 ton plastik üretiliyor. Bunun yüzde 38'i ambalaj sanayinde, yüzde 24'ü geri dönüşümde kullanılıyor. Birleşik Krallık'ta her yıl 3 milyon ton plastik çöpe atılıyor. Dünyada plastiğin yüzde 80'i geri dönüşüme dönmüyor. Çöplüklere atılan plastikler 500 yılda yok olmuyor. Her yıl 6 milyon plastik çöp okyanuslara boşaltılıyor, asıl tehlikede burada yatıyor" diye konuştu.
Toplantıyı düzenleyen Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Dr. Munise Ozan da dünya çapında çevre sorunlarını masaya yatırdıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Bundan kurtulmanın yolu, geri dönüşüm ve alternatif seçenekleri kullanmaktır. Bununda eğitimle olacağını düşünüyoruz. Dernek olarak okullarda bu konuda eğitim vereceğiz."