Akdeniz Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu'nda yapılan imza törenine, Fen Fakültesi Fizik Bölümü, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Boztosun ve BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü katıldı. Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NUBA) Başkanı Prof. Dr. Boztosun, "Ülkemizin araştırma amaçlı tek 'elektron hızlandırıcısı'na sahip tek merkez olarak amacımız, nükleer teknikleri öncelikle bölgemizde faaliyet gösteren tohum ve fide üreticilerinin kullanımına sunup, ürün kalitesi ve verimi yüksek yeni çeşitlerin elde edilmesine katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda özel ve kamudan üreticilere her türlü bilimsel destek merkezimizce sağlanmaktadır" dedi.
NUBA'da verilen hizmetlerin, tohum, polen ışınlama, zirai böcek ve zararlılar ile mücadele, gıda ışınlama ve tahribatsız görüntüleme, tarihlendirme metotları, tıbbi sterlizasyon, enerji üretim sistemleri, çevresel radyasyon tespiti ve izlenmesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Boztosun, "NUBA olarak bugüne kadar yeni dünya, mandalina ve limon aşı gözleri, ay çekirdeği, arpa, aspir, patlıcan, avokado, çim ve menekşe, karanfil gibi çeşitli süs bitki tohumları, stevia, kavun ve ıspanak polenleri ışınlanmıştır. Merkez bünyesindeki ışınlama işlemlerinde Uluslararası Atom Enerjisi Atom Kurumu (IAEA) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) önerilen doz oranları ile çevresel ve iklim şartları ele alınarak hizmetlerin yürütülmesi için etkin doz değerleri belirleniyor" dedi.
Radyasyon yöntemi ile geliştirilen çeşitlerin ürünlerin üzerinde herhangi bir radyasyon ya da kalıntı oluşturmadığını ve çeşitlerin GDO'lu ürünler olmadığını belirten Prof. Dr. Boztosun, "Ayrıca nükleer teknolojinin barışçıl amaçlı kullanımının temel hedeflerinden biri olan bitkilerde mutasyon yaratmak sonucunda, bugüne kadar dünya genelinde 2 bin civarında yeni çeşit üretildi. Bu teknolojiyi kullanan İtalya, Pakistan, Tayland gibi ülkelerde ekonomilerine büyük katkılar sağlandıkları bilinmektedir" dedi.
Meyvecilikte mutasyon ıslahının önemine değinen BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, "Islah süreci klasik ıslaha göre daha kısaltmaktadır. Son yıllarda meyvecilik mutasyon ıslahı hızla ilerlemektedir. Bu yüzden Akdeniz Üniversitesi'nde kurulan NUBA ile ortak projeler ve çalışmalar yürütmek üzere protokol imzaladık" diye konuştu.