Panelin ilk oturumunda, 'Evrensel Hukukta Yaşam Tekniği ve Türkiye'deki Uygulaması' tartışıldı. Başkanlığını Prof. Dr. Veli Özer Özbek'in yaptığı ilk oturumun panelistleri, Av. Gökhan Bozkurt, Av. Gökmen Gökmenoğlu, Av. Aydın Özcan ve Av. Zafer Kazan oldu.
Panelin ikinci oturumunda ise 'Evrensel Hukukta Yargı, Yargıç bağımsızlığı/Savunma Dokunulmazlığı ve Türkiye'deki Uygulaması' tartışıldı. Oturumun başkanlığını Prof. Dr. Yücel Sayman, panelistler ise Av. Hakan Candurak, Av. Ramazan Gedik, Av. Ekrem Demiröz ve Av. Alpay Antmen gibi hukukçulardan oluştu.
Antalya Barosu Başkanı Av. Alper Tunga Bacanlı konuşmasına çeşitli alanlarda Türkiye'nin OECD ülkeleri ile kıyaslamalarından örnekler vererek başladı. Bacanlı, "Bugünün konusu, evrensel hukuk demokrasi ve özgürlükler bakımından dünyada yapılan bir takım araştırmalar. Bunların ilki, The Ekonomist Intelligence Unit (EIU) tarafından gerçekleştirilmiş ve 'Demokrasi Endeksi' adıyla yayınlanmış. Bu kuruluş, özellikle uluslararası iş dünyasına, ülkelerin siyaseti, sanayisi, ekonomisi, hukuku üzerinde analizler, temel bilgi ve değerlendirmeler sunuyor. Bu araştırmalar, Batı Demokrasisi ve yerleşik kurumlarını temel alan kriterlere göre, dünya ülkelerini değerlendiriyor, ülkelere demokrasi notu veriyor ve rejimlerinin rengini belirliyor" diye konuştu.
Birinci sırada tam demokrasiler, sonra kusurlu demokrasiler, üçüncü sırada melez rejimler ve son sırada otoriter rejimlerin yer aldığını belirten Bacanlı, "Türkiye bu araştırmada maalesef Kusurlu Demokrasi sınıfına bile giremiyor, üçüncü kategori olan Melez Rejim Ülkeleri arasında yerini alıyor. Sıralama olarak 80 küsürlerde" dedi.
İkinci demokrasi araştırmasının Freedom House'a ait Özgürlükler araştırması olduğunu belirten Bacanlı, "2013 yılında yayınlanan Dünya Özgürlükler Haritası ve Basın Özgürlüğüne ilişkin değerlendirmede Türkiye 195 ülke içinde 'Kısmen Özgür' veya 'Yarı Özgür' ülkeler sınıfında yer alıyor. Özellikle 'Basın Özgürlüğü' araştırmasında Türkiye 2012 yılında 116'ncı sırada iken, 2013 yılında 120'nci sıraya gerilemiş. Basın özgürlüğünde gerileyen bir ülkenin, demokrasi ve evrensel hukuk alanında ilerlemesinin mümkün olmayacağı da açıktır" diye konuştu.