Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolasıyla düzenlenen yemekte, Muratpaşa’da hayata geçirdikleri insan odaklı belediyecilik anlayışının bazı kamu yöneticilerinde alınganlığa neden olduğunu belirterek, “Üstgeçitleri de insanlar kullanıyor ama bazı çalışmalar vardır ki, sadece bir insanın hayatını kolaylaştırır, hayata bağlar. Bir yere üstgeçidi insan öncelikli değil araç öncelikli davrandığınız için yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bir yere, dev ihalelerle dev binalar dikerek insana hizmet etmiş olmuyorsunuz” diye konuştu.
Yemekte Türkiye Sakatlar Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Beyaz Baston Görmeyenler Derneği, İşitme Engelliler Derneği, Yaşam Akademi Derneği, Engelli Sanat Evi, Batı Akdeniz Çölyak Derneği, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı, Hatice Ramazan Savaş Otistik Çocuklar Özel Eğitim Merkezi, Otistik Bireyler Spor Kulübü, Aktif Engelliler Spor Kulübü, Dr. Günseli Akınsal Özel Eğitim Okulu, Özel Sporcular Kulübü, Engel Tanımayanlar Derneği, Antbirlik İlkokulu Özel Alt Sınıfı, Bedensel Engelliler Derneği, Namık Kemal İlköğretim Okulu Özel Alt Sınıfı, Ufkum Rehabilitasyon Merkezi, İlgi Rehabilitasyon Merkezi, Atılım Ortopedi Spor Kulübü gibi çok sayıda dernek, spor kulübü ve okul da yer aldı.
Muratpaşa Belediyesi’nin engelli çalışanları da düzenlenen yemeğe katıldı. Belediyenin engelli çalışanları, çalışmalarından dolayı Başkan Uysal’a plaket takdim etti.
Yemekte Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı Engelsiz Kafe’nin engelli çocuk ve gençlerden kurulu ‘Dansın Yıldızları’ topluluğu da Türkiye’nin 7 bölgesinden küçük örneklerle halk oyunları gösterisi sundu.
İNSAN MERKEZLİ POLİTİKALAR
Başkan Uysal, işaret diline de çevrilen konuşmasında Muratpaşa’da ‘insan merkezli uygulama’ temasını gündemden hiç düşürmeden çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. İnsanı merkez alan politikalara, uygulamalara yerel ve genel yönetim ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizen Başkan Uysal, bu yaklaşımın temel belediyecilik hizmetlerini dışlayan bir yaklaşım olmadığını dile getirdi.
‘KENTİ YENİLİYORUZ AMA YETMEZ’
Muratpaşa’nın temel hizmetler noktasında bütün kenti asfaltından kaldırımına, çöp konteynerlerinden yeşil alanlarına kadar yenilendiğini belirten Başkan Uysal, şunları söyledi:
“Ama bunlar yetmez diyoruz. Doğrudan insanların günlük yaşamını, insanların günlük yaşamındaki eşitsizleri düzeltmeyi hedeflememiz lazım. Muratpaşa’da bir taraftan şehri yenilerken diğer tarafta, 7 gün 24 saat engellilerimize ekip gönderen bir belediyeyiz. Yaşlılarımızı yaşlı evlerinde ağırlayan, evde bakım hizmeti sunan ve huzurevlerinde bakan bir belediyeyiz. Binlerce insanımızın meslek ve iş edinmesini sağlamak için kurslar açan belediyeyiz. Yoksullukla mücadele eden, yardım eden bir belediyeyiz ve bunu bütün kamu yönetimlerine de öneriyoruz.”
‘ALINIYORLAR’
Belediyeciliğe ilişkin bu yaklaşımın bazı kamu yöneticilerinde alınganlığına neden olduğunu belirten Başkan Uysal, bunun karşısına ‘Döktüğümüz betondan insan faydalanmıyor mu? O insan merkezli değil mi? Geçit yapıyor, asfalt döküyoruz. O da insan merkezli değil mi?’ gibi çeşitli savunma mekanizmaları geliştirildiğini söyledi.
Başkan Uysal, Muratpaşa’da hayata geçirdikleri insan merkezli politikaların çok daha farklı bir içeriğe sahip olduğunun dile getirdi. Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:
“İnsanlar kullanıyor ama bazı çalışmalar vardır ki, sadece bir insanın hayatını kolaylaştırır, hayata bağlar. Diğerleri dolaylı olarak insana hizmet eden çalışmalar. Bir yere üstgeçidi insan öncellikli değil araç öncelikli davrandığınız için yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bir yere, dev ihalelerle dev binalar dikerek insana hizmet etmiş olmuyorsunuz. Bakarız o binaya, insanlar ne kadar faydalanıyor ya da o paraya kaç insan yararlanıyor. ‘10 milyon harcadım dev bina yaptım.’ Kaç insan kullanıyor? 200 kişi. ‘Hiç bina yapmadım 6 bin kişilik organizasyon yapıyorum. O paranın da 9 milyonu cebimde kalıyor.’ Hangisi önemli?”
REFERANSIMIZ İNSANIMIZIN MUTLULUĞU
Muratpaşa’da hayata geçirdiği belediyeciliğin insanının mutluluğu, harcanan her paranın ne kadar çok insana dağıldığı ve hayata eşit koşullarda başlamamış ya da devam ettiremeyen kaç inanı hayatın içine alındığıyla ilgili olduğunu anlatan Başkan Uysal, “Bu olmuyorsa ne yapayım ben binayı” dedi.
Bunun aynı zamanda Türkiye’de yerel yönetimlere ilişkin bir felsefi tartışma olduğunu dile getiren Başkan uysal, “Bu toplum yararına bir tartışma. Kısır çekişme başka bir şey toplum yararına tartışma başka bir şey. Ben kısır çekişmeye hiç girmedim, girmeyeceğim de. Beni siyasi nedenlerle polemik içinde hiç göremezsiniz. Ben kamu hizmetine bakarım ama felsefeyi de tartışırım” diye konuştu.
BİZİM SAYEMİZDE SOSYAL HİZMET BÜTÇELERİ ARTTI
Kamu yöneticileri olarak insanların mutluluğuyla ilgili tartışmak zorunda olduklarını belirten Başkan Uysal, bunun siyasi kısır çekişme olmadığını söyledi. “Bizim görevimiz toplumuzu mutlu etmektir. Hangi politikalar, hangi tercihler bunu sağlıyor, tartışmasını yapmamız gerekir” dedi. Muratpaşa’da belediyeciliğe ilişkin böyle bir yaklaşımı sürekli gündemde tutmanın bile birçok kamu yöneticisinin hizmet bekleyen, pozitif ayrımcılık bekleyen insanlara yönelik çalışmalarını ve sosyal hizmet bütçelerini arttırmasını sağladığını belirten Başkan Uysal, sadece bu nedenle bile bu tartışmanın devam etmesi gerektiğini söyledi.
FİLM GÖSTERİMİ
Muratpaşa Belediyesi’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri Belediye Kültür Salonu’nda Sinan Uzun’un yönetmenliğini yaptığı Haldun Dormen ve Asuman Dabak, down sendromlu Can Ayan, bedensel engelli baletler Mehmet Sefa Öztürk ve Bora Acar Zöngür de rol aldığı ‘Adım Adım’ filminin gösterimi yapıldı.