Türkiye'nin doğal taş çeşitliğinin dünya genelinde tanıtımı ve en iyi değerden satışının sağlanması amacıyla yaklaşık 2 ay önce işadamı Tahir Denizli, Çinli bir işadamının ortaklığıyla Aspendos Bulvarı üzerinde 4 bin metrekarelik bir alanda 'Taş Kütüphanesi'ni açtı. Dünya genelinde alıcılarla firmaları buluşturup, aradıkları ürünü en kolay biçimde bulabilmelerini sağlamak için bir nevi fuar hizmeti verdiklerini belirten Tahir Denizli, kütüphanede sadece Türkiye'nin doğal taşlarının bulunduğunu, ülkede 3 binin üzerinde olduğu tahmin edilen doğal taş çeşidinin 450'sinin kendilerinde mevcut olduğunu anlattı. Taş çeşidi sayısını yıl sonuna kadar bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Denizli, şöyle konuştu:
"Mermer, oniks, traverten, granit, limra ve kayrak doğal taş çeşitleri en çok işlem görenler. Türkiye'de 1500 civarı mermer ocağı var. Doğal taş piyasasında en çok tercih edilen en pahalı olur. Türkiye, dünya mermer rezervinin yüzde 30'una sahip. Ayrıca her taş farklıdır, bulunduğu bölgenin karakteristik özelliklerine göre değişiktir, parmak izi gibidir."
TAŞLARA ON-LINE ULAŞIM
Taş Kütüphanesi'nde müşterilere bir kart çıkarılıyor. Her taş sorgulama için bir kontör harcanıyor. Firma ilk kart için müşterilerine ücretsiz iki kontör sağlıyor, daha sonra kontör başına 50 dolar talep ediliyor. Yatırımcı kütüphanede sergilenen taşlara bakıyor. Beğendiği taşın numarasını kart aracılığıyla bilgisayar sistemine giriyor ve böylece taşa ilişkin hangi ilde, hangi ocakta çıktığı ya da firma ve iletişim bilgileri ile taşın tüm özelliklerini öğrenebiliyor.
Sorgulama e-mail yoluyla aynı anda firmaya iletiliyor. Böylece yatırımcı illeri, firmaları gezerek aradığı taşı bulmaya çalışmak yerine kolayca Türkiye genelindeki tüm alternatifleri aynı anda görüp değerlendirebiliyor.
HEDEF DÜNYADA 11 KÜTÜPHANE
Tahir Denizli, Taş Kütüphanesi Projesi ve ismini, hem Türkiye'de hem de bu alanda yetkili dünyadaki 11 bölge kuruluşundan patent ile isim hakkını aldıklarını, önümüzdeki yıllarda dünyanın bu 11 bölgesinde kuracakları Taş Kütüphane'lerde o kütüphanelerde o bölgelere özgü taş çeşitlerinin olacağını söyledi.