Büyük Antalya Gazetemize konuşan İnşaat Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Antalya’nın Kentsel Dönüşüm projesi kapsamına ilk aşamada alınmamasının Antalya için büyük şans olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşüm ile ilgili düzenlemenin tam anlamıyla hayata geçirilemediğini ve buna bağlı aksaklıkların yaşandığına dikkat çeken Başkan Oğuz, “Kentsel Dönüşümle ilgili düzenleme yeni yapıldı. Elbette bazı aksaklıklar olacak. Antalya dışında 33 ilde 6 bin 500 bin ile başlayacak olan yıkımlarda uygulamanın eksik ve sakıncalı yönleri ortaya çıkacak. Aksaklıkların giderilmesi, uygulamanın daha verimli olması açısından ilk aşamada Antalya'nın yıkım yapılacak iller arasında bulunmayışı bu açıdan büyük bir şans. Biz de uygulamayı yakından izleyoruz, iyi ve kötü yönlerini rapor halinde çıkarıyoruz" dedi.
STOKTA 120 BİN YAPI
Antalya’da şehir merkezinde 120 bin yapı stokun bulunduğunu belirten Başkan Oğuz, bu yapıların 80 bininin 1999 yılı öncesinde yapılan binalar olduğuna dikkat çekti. Oğuz, 2004 yılında yapılan çalışmalarla Antalya'da inceleme yapılan 119 kamu binasından yüzde 70'inde risk belirlediklerini belirtti. 1998 yılında Antalya Valililiği'nin önerisiyle Antalya merkezindeki 120 bin binada yapılan incelemede 85 bin binada risk saptadıklarını dikkat çeken Oğuz, "Ancak o zaman Antalya 4. derecede deprem bölgesiydi. Şimdi ise 2. derecede deprem bölgesindeyiz. Dolaysıyla riskli yapıların sayısında da bir artış olacağı ortada" şeklinde konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART
Antalya’da bulunan fazla yapı stoku nedeniyle yapıların depreme karşı dayanıksız olduğunu belirten Oğuz, “Antalya merkezinde ömrünü tamamlamış, kolonları ve perdelerinde çökme ve patlama söz konusu olan çok sayıda bina var. 1998 öncesinde yapılan binalar, depreme dayanaklı olarak inşa edilmediği için risk taşıyorlar. Ama Antalya'nın önceliği mutlaka İl Özel İdaresi binası ve riskli yapı olarak belirlenen kamu binaları olmalı. Okullar, lojmanlar başta olmak üzere kamuya hizmet veren binaların çok büyük bölümü yenilenmek durumunda" dedi.