Gündoğmuş Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ormanların gençleştirilmesi, yanan alanların yeniden ağaçlandırılması için başlatılan çalışmalar, orman köylülerine gelir kapısı oldu. Ümütlü, Serinyaka ve Çiçekoluk mahallerinde yaşayan orman köylüleri, kızılçam kozalaklarının toplanması, kozalakların açılması ve buradan elde edilen tohumların toprakla buluşturulması için çalışıyor. Köylüler kilosunu 65 kuruştan topladıkları çam kozalaklarından elde edilen tohumu toprakla buluşturan köylüler, ormanların gençleşmesini sağlıyor.
Gündoğmuş Orman İşletme Şefi Servet Taşkın, kozalak tohumlarının köylüler tarafından toplandığını söyledi. Kilosu 65 kuruştan toplanan kozalaklardan elde edilen tohumların ormanların gençleştirilmesi ve yeni orman alanları oluşturulması açısından önemli olduğunu vurgulayan Taşkın, "Bu kozalaklar ormanlara can, köylüye para olarak geri dönüyor. Kozalaklar ekonomik bir şekilde ağaca dönüşüyor. Köylüler tarafından ağaçlardan tek tek toplanıp istasyonlara getirilen kozalaklar, su takviyesiyle ayrıştırılıyor. Buradan çıkan tohumlar toprakla buluşturuluyor" dedi.
Eskibağ Orman Bölge şefi Sencer Alınoğlu ise elde edilen tohumların 2015 yılında belirlenen alanlara ekileceğini, bu tohumlardan elde edilen ağaçların ise ancak 80 yıl sonra kesime ulaşacağını kaydetti.