Yerel seçimlerde Vasak’taki Lyrboton Kome Antik Kenti’ni hayata kazandırma vaadinden bulunmuş olan Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya’nın ilk arkeoparkı olarak planlanan yer için ilk kazmayı toprağa vurdu.
Kepez’in turizm pastasından pay alması, bölgenin kullanılarak defineci yağmacılardan kurtarılması ve cazibe merkezi olması amacıyla hayata kazandırılması planlanan antik kentte düzenlenen törende, Başkan Tütüncü sembolik olarak ilk kazmayı vurarak arkeolojik çalışmalara start vermiş oldu.
İLGİLİ PROTOKOL KATILDI
Lyrboton Kome Kazısı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, kazıyı gerçekleştirecek olan Antalya Arkeoloji Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürü Melike Gül, Kepez Belediyesi başkan yardımcıları, bürokratları, AK Partili, MHP’li ve CHP’li meclis üyeleri, muhtarlar ile vatandaşların katıldığı törende, açılış konuşmasını yapan Prof. Çevik, antik kentinin tarihsel önemini anlattı. Sonrasında söz alan Tütüncü, burayı neden önemsediklerini ve ne yapacaklarını dile getirdi. Kazı töreni için hazırlanmış altın renkli kazma ile sembolik olarak kazı başlangıcının yapılmasıyla birlikte, davetlilere antik kent gezdirildi. Günün sonunda ise katılımcılara pişi, beyaz peynir, zeytin ve çay ikram edildi.
PERGE’Yİ BESLEYEN ŞEHİR
Zeytincilik yapılarak Perge Antik Kenti’ni besleyen en önemli ticari şehir olan Lyrboton Kome’nin, eski Varsak olduğu anlatıldı. Tarihi Varsak’ın yeniden hayata döndürülürken ilçeye renk ve cazibe katması planlan antik kentte kazılar yapılırken, bir yandan da konservasyon, konsolidasyon ve kısmen de restorasyonun da gerçekleştirileceği duyuruldu. İlk aşamada ortaya çıkarılacak merkezi kalıntıların arasından geçen ana yerleşim aksı üzerindeki gezi yolu düzenlenerek, 2017 yılı içinde ziyarete açılacak.
SÜREKLİ ETKİNLİKLERLE CANLI TUTULACAK
Park ziyarete açık iken devam edilecek ikinci etapta, kazı, onarım ve sağlamlaştırma çalışmaları sürdürülecek. Proje tamamlandığında restore edilmiş Arete Kulesi, zeytinyağı işlikleri, konutlar, kiliseler, hamam, sarnıçlar, mezarlar, floral ve jeolojik zenginlikte doğa ve tarih parkı halka ve turizme kazandırılmış olacak. Bu zenginlik Apollon- zeytin hasadı şenlikleri, doğa yürüyüşleri ve kültür gösterileri, müzecilik etkinlileriyle canlı tutularak geliştirilecek.
İLERİCİ ANLAYIŞLA KURULMUŞ
Buradaki 2 bin yıllık tarihi kalıntıların varlığını birçok Antalyalının bilmediğini vurgulayan Tütüncü, 2014 seçimlerinde 70’inci projemiz olarak açıkladığı antik kenti ayağa kaldırma sözünü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Lyrboton Kome’nin insalara ufuk veren bir yer olduğunu belirten Tütüncü, “Medeniyet tarihçileri, arkeologlar, tarihçiler, bize burayı kuran insanların çok ileri bir anlayışa sahip olduğunu anlattılar. Biz de buradaki çok eski bilgeliği ortaya çıkaralım, Anadolu topraklarındaki bu değeri gün yüzüne çıkaralım istedik.” dedi.
BİZ DE İLERİCİ ANLAYIŞLA ÇALIŞACAĞIZ
Klasik anlamda arkeolojik kazın ötesinde, ilerici anlayış ile insanlar burayı nasıl gezebilir, burası nasıl bir arkeoparka dönüşebilir mücadelesinde olacaklarının altını çizen Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Burayı çok farklı bir bilimsel bakış ile ele alacağız. Bu doğrultuda çalışacak olan bilim adamlarımıza, uzmanlarımıza destek olacağız. Buraya toplu ulaşım sistemi geliyor. Bütün şehre hizmet eden bir tarihi değer olsun istiyoruz. Şartlar uygunsa, elbette buraya bu geziler gerçekleşecek. Varsak’ın değeri artacak. Varsak artık, kendisine benzenilmek istenen bir örnek yerleşim yeri oluyor.”
DEFİNECİLERDEN KURTARILACAK
Bazı fırsatların değerlendirilmesiyle şehirlere yeni vizyonlar katılacağını belirten Tütüncü, buradaki arkeolojik çalışmayla Kepez’e nice faydalar sağlanacağını söyledi. Kepez’in yüzde 90’ı burayı bilmediğini ve kimsenin de gelmediğini belirten Tütüncü, ziyarete açılmasıyla birlikte sahiplenileceğini ve böylelikle de defineci yağmacılardan kurtarmış olacaklarını söyledi.
TURİZM MERKEZİ OLACAK
Lyrboton Kome’nin gerçekten önemli bir iş olduğunu belirten Tütüncü, ilçenin turizm pastasından pay almasını sağlayacaklarını söyledi. Antalya’ya gelen herkesin ziyaret edeceği bir yer olması için gayret edeceklerini vurgulayan Tütüncü, burada yapılacak işlerin takipçisi olacağını söyledi.
ALLAH’IN EMRİ
Burada yaşayanların, bizden öncekilerin nasıl yaşadıklarına bakmanın bir iyilik, erdem ya da güzellik olmadığını belirten Tütüncü, “Bunu yapmak kitabımıza göre bir erdem, iyilik, güzellik değil, bir emirdir. Çünkü Allah, kutsal kitabımızda, ‘Ey insanlar, siz sizden önceki kavimlerin nasıl yaşadıklarını, neler yaptıklarını ve nelerle karşılaştıklarını görmek için bir gezin diye emreder.” diye konuştu.
KEPEZLİLERİN TALEPLERİ DEĞİŞTİ
Şehir yönetiminde kendilerinden önceki dönemlerde Kepez’in hep problemleriyle akıllara geldiğini hatırlatan Tütüncü, “Kepez imar ve şehirciliğe ilişkin nice sorunlarla anılmış yerdi. Bugün muhtarlarla yaptığımız toplantıda, tramvay işinin çabuklaştırılması, toplu ulaşımın iyileştirilmesi, şehrin marka değerini yükseltecek yeni kültür evleri gibi üst yapılar konuşuldu. Toplantımız bundan 8-9 yıl önce yapılmış olsaydı, 2B sorunu, tapu gibi konular konuşulacaktı. Bugün bunlarla ilgili hiç soru gelmedi. İşte bu 8 yılda almış olduğumuz mesafenin bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.