Antalya Meme Hastalıkları Derneği, Uludağ Üniversitesi ve Pittsburgh Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Meme Kanseri Hasta Kongresi', Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi. AKM'de 2 gün süren kongrenin ilk gününde, Prof. Dr. Sevil Bavbek 'Meme Kanseri Nedir', Prof. Dr. Vahit Özmen 'Meme Kanserinde Erken Tanı', Prof. Dr. Cumhur Arıcı 'Meme Kanserinde Erken Tanı' konularını anlattı.
Prof. Dr. Ender Kurt ise ailesel geçişli meme kanserinin diğerlerinden farkını anlattı ve 'Benim hastalığım ailesel geçişli meme kanseri mi?' sorusunu yanıtladı. Kongrenin ikinci gününde ise Prof. Dr. Atilla Saran, Prof. Dr. Yeşim Eralp, Doç. Dr. Berrin Pehlivan, Prof. Dr. Barry Lembersky, meme kanserine yakalanan bir hastanın tanı ve tedavi deneyimi, meme kanserli bir hastanın sağlık ekibinden beklentileri, kansere karşı mücadelede sivil toplum örgütünün rolü, meme kanseri hastalarına yaklaşımda farklılıkları görüştü.
KANSERLİ HASTA SAYISI ARTIYOR
Prof. Dr. Vahit Özmen, kanserli hasta sayısının her geçen gün arttığını, bundaki en önemli nedenlerin ise nüfus artışı, stres, alkol, sigara, genetiği değiştirilmiş ürünler, şişmanlık ve yaşlanma olduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında dünyada 14 milyon insanın kansere yakalandığını, yaklaşık 8 milyonunun bu nedenle öldüğünü belirten Prof. Dr. Özmen, 2030 yılında kanserli hasta sayısının 21.3 milyona, kanserden ölenlerin sayısının ise 14 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi. 2030 yılında kanserin en sık ölüm nedeni olacağını ifade eden Prof. Dr. Özmen, bu ölümlerin yüzde 75'inin ise gelişmekte olan ülkelerde yaşanacağını belirtti.
Prof. Dr. Özmen, 2002-2012 yılları arasında dünyada meme kanseri sıklığının yüzde 69, meme kanserinden ölenlerin oranının ise yüzde 21 arttığına işaret etti. Bu artışın Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde daha fazla olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Özmen, "Türkiye'de 1993 yılında 10 bin kadında meme kanserine rastlanırken, bu sayı 30 bine yaklaştı. Bu kapsamda son 20 yılda Türkiye'de meme kanseri yüzde 200'den fazla artış gösterdi" dedi.
ERKEN TANI VE TEDAVİNİN ÖNEMİ
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Arıcı da meme kanserinde erken tanı ve tedavinin önemini anlattı. Prof. Dr. Arıcı, "Tüm insanlarda akciğer kanserinden sonra ikinci sırada, kadınlarda ise en sık görülen kanser. Tüm yeni kanser olgularının yüzde 23'ü, en sık kanserden ölüm nedeni meme kanseridir" dedi.
Dünyada her 3 dakikada bir kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu aktaran Prof. Dr. Arıcı, "Yaklaşık her 8 kadından biri yaşam boyunca meme kanseri tanısı alacak. Meme kanserinden ölümlerdeki azalmanın üçte ikisi erken tanıya, geri kalanı ise tedavi olanaklarındaki iyileştirmelere bağlanıyor. Kadın cinsiyet ve yaşlanma, meme kanseri için en önemli iki risk faktörüdür" diye konuştu.
Kongrenin ikinci gününde daha çok hasta ve hasta yakınlarının soruları yanıtlandı. Kanseri yenen hastaların tanı ve tedavi süreçlerindeki deneyimlerini anlatımı sonrasında Türkiye'nin ilk meme hastalıkları kongresi sona erdi.