Sıcak ve bunaltıcı havalarda pek çok kişi tansiyon yüksekliğinden, havanın kendisini bunalttığından ve göğüs kafesine baskı yaptığından şikayet ediyor. Ancak bir dizi önlem alarak bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkün.
Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Dilay Karakozak, “17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü” öncesinde sıcak havalarda tansiyonu dengede tutmanın ve kalp sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
Mevsim geçişlerinin sağlıklı oldukları kabul edilen bireylerde dahi birtakım değişikliklere neden olduğunu belirten Karakozak "Uzun süren ve kondisyon olarak güçsüz kalınan kış aylarından sonra yaz mevsimine geçişte hipertansiyon, kalp yetersizliği, kapak hastalığı, kalp damar hastalığı olanların çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Tansiyon hastalarının ilaç kullanımını ihmal etmemesi, doktora görünerek ilaç ayarlarını yaptırmaları ve tansiyonlarının çıkmasına neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmaları gereklidir." dedi.
Karakozak kalp ve tansiyon hastalarının yapması gerekenleri şöyle sıraladı
Huzurlu bir yaşam tarzı ve yüksek moral kalp krizi riskini azaltır
Yaz mevsiminin getirdiği yüksek moral, kalp hastaları için açık alanda gerilimden uzak yaşamaları avantaj sağlamaktadır. Kış aylarının soğuk havalarında yaşanan, damarlarda spazm gelişme riski ortadan kalkmaktadır. Ancak yazın getirdiği bu rahatlık, beraberinde birçok riskleri de getirmektedir.
İdrar söktürücü ilaç kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı almaları önemli
Sıcaklarla birlikte havada nem oranı da artmaktadır. Bu da su ve minerallerin kaybına yol açmaktadır. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalar buna çok dikkat etmeli ve yaz başlangıcında doktoru ile görüşerek bu ilaçların dozunu ayarlamalıdır. Terlemeyle birlikte vücutta kaybolan sıvı kan akışkanlığında azalma ve koyulaşmaya neden olmaktadır. Sıcak ortamda, kendini soğutmak amacıyla kan cilde hücum etmektedir. Kalbin aşırı çalışması istenmeyen kalp krizi, ritim bozuklukları ve ani hastaneye yatmayı gerektirecek kalp yetersizliğine yol açabilmektedir.
Günde 2 - 2,5 litre sıvı tüketilmeli
Yaz meyve ve sebzelerinden doğru yaralanmak gerekmektedir. Bunlar bol su ve mineral hatta antioksidanlar içerdiklerinden kalp hastaları içinde çok yararlıdır. Sağlıklı bireyler içinde geçerli olan bol su içimi kalp hastaları içinde geçerlidir. Günde 2-2,5 lt sıvı tüketilmelidir.
Güneşin etkisinin azaldığı serin saatlerde yapılan egzersiz kalp sağlığını korur
Egzersiz, tansiyon ve kalp hastaları için önerilen başlıca tedavi unsurlarından birisidir. Önerilen egzersizlerin başında gelen yürüyüş için elverişli zaman sıcak yaz aylarında serin saatlerde olmalıdır. Bu da sabah serin saatler veya güneşin etkisinin azaldığı akşamüstü saatleridir. Aşırı efordan, özellikle sıcak saatlerde kaçınılması gerekmektedir. Her bireyin egzersiz kapasitesi ve hastalığı farklı derecelerde olduğundan egzersizin ölçüsü doktor ve hasta görüşmesi sonrasında belirlenmelidir.