Antalya'nın Serik İlçesi'nde düzenlenen 1'inci Tarım Sempozyumu'na katılan Almanya'nın Mannheim Bölgesi Türk- Alman İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Baklan, Antalya ve Serik'in tarımsal üretimde çok değerli olduğunu belirtti. Türk üreticilerin mağdur olmamak için birlik olması gerektiğini aktaran Mustafa Baklan, "Bölge uygun, ulaşım uygun, toprak verimli. İhracat çok önemli ve ülkenin zengin olması ihracatına bağlıdır" dedi.
'KIŞ SEZONU AVRUPA'DA ÜRETİM AZ'
Almanların Türklere güvendiğini anlatan Mustafa Baklan, "Avrupa Birliği'nden alınan ürünleri görüyorlar. Almanya gıdanın sadece yüzde 25'ini üretiyor, yüzde 75'ini dışarıdan alıyor. Biz bu yüzdenin kaçını verebileceğiz? Biberden başka çeşitliliğimizi artırmalıyız. Mesela kış sezonunda bütün Avrupa Birliği'nin hava şartlarından dolayı üretim az. Türkiye'de özellikle Antalya yöresinin büyük imkanları var. Kargo uçaklarıyla Tunus'tan, Cezayir'den, Mısır'dan ürünler geliyorsa Antalya'dan da gelir" diye konuştu.
'KANADA, TÜRKİYE'YE GÖRE FİYAT VERİYOR'
Türk çiftçisinin önerilen ürün ekimi ve tavsiyelere uyması gerektiğini vurgulayan Mustafa Baklan, şöyle dedi:
"Her şey organizasyondur. Organizasyon olmadığı için zarar ediliyor. Bu sene soğan pahalıysa gelecek sene de daha çok ekiliyor. Biz Kanada'dan nohut almaya gittiğimizde 'Türkiye'den çıkacak fiyatı bekliyoruz' diyorlar. Kanada, Türkiye'ye göre fiyat veriyor. Nar ekiyoruz sadece yemek olarak düşünüyoruz. Ama her şeyini değerlendirebiliriz. Tunus'ta kaktüs var, mesela meyvesini önce düzgününü yemelik olarak pazara sunuyor sonra ikinci sınıf malın suyunu çıkarıyorlar, meyve suyu yapıyorlar. Çekirdeğini kurutarak un haline getirip ekmek sektörüne veriyorlar."
Ürünlerdeki ilaç kalıntısını tespit etmek için rezidü laboratuvarının kurulması gerektiğine işaret eden Baklan, hem bu konuda hem de üretilen ürünlerin Avrupa'da pazarlanması konusunda çiftçiye yardıma hazır olduklarını kaydetti.