Günün Haberleri Giris Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye Iletisim Son Dakika Ekle RSS
     
   
     
 
ANA SAYFA GÜNDEM POLİTİKA SPOR EKONOMİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR & SANAT TURİZM POLİS-ADLİYE YAŞAM EĞİTİM
   
  Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
 
   
  Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı  
 
   
  Workshopta bir araya gelen 400 acenteciye Kemer tanıtımı  
 
   
  Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor  
 
   
  Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi  
 
 
TURİZMDEKİ S.O.S. MECLİSE TAŞINDI
TURİZMDEKİ S.O.S. MECLİSE TAŞINDI
 
Gazeteci Yazar Mehmet Kesim’in köşesinde yer verdiği turizm sezonunun kötü gidişi ve karanlık geleceği konusunda yazdıkları sonrası Türkiye’deki tüm otelciler birlik temsilcileri Antalya’da toplanarak, derinleşen ve tüm bölgelere sirayet eden turizm sektöründeki krize dikkat çekti. Bunun yanı sıra CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak da Meclis’e verdiği ilk önergesinde “Turizm acil ve akılcı önlemler gerekli” dedi.
 
6 Temmuz 2015 Pazartesi - 17:40

Türkiye Otelciler Federasyonu’na (TÜROFED) üye otelciler birlikleri başkan ve yöneticileri Antalya’da toplanarak, turizmde derinleşen krizi değerlendirdi. İktidar ve muhalefet partilerine çağrıda bulunarak önlem alınmasını istediler. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, koalisyon hükümetinin bir an önce kurulmasını ve acilen sektörde önlem alınmasını istedi. Kıyı bölgelerinin hepsinde yıl sonunda kayıplar yaşanacağını, Rusya pazarında yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 30’luk kayıp olduğunu belirten Ayık, yıl sonunda bu kaybın 1 milyon Rus turist sayısına ulaşılacağını söyledi.
 
ÖNLEM ALINMAMASI HALİNDE 5 MİLYAR DOLARLIK KAYIP YAŞANABİLİR
 
“Türk turizmi, dünyada 6’ncı sıraya yükselen nadir sektörlerden biri. Bunu yatırımcı işletmeci ve kamu ile birlikte yarattık. Her yıl 40 milyar dolar civarında döviz kazandıran toplam istihdamın yüzde 16’sını sağlayan, net ihracat getirisinin yüzde 7’sinden fazlasını sağlayan sektör olduk. Cari açığının da hemen hemen yarısını kapatmaya çalışan namzet sektörlerden biri haline geldik. Turizm 55 sektöre ivme kazandırıyor. Bu sektörde akan para ile diğer sektörleri hareketlendiren yapımız var. Turizm, Türkiye’nin en milli sektörü. Türkiye kendine has bir modelle 80’lerin başında yola çıktı ve bu yolun sonucunda dünya sıralamasında ağırladığı misafir sayısı 6’ncı, elde ettiği gelir itibari ile de 12’nci sırada yer alıyor. 35 milyar dolar gelir seviyesine ulaştık. 15 yıldır çift haneli büyümeye devam ettik. Geçen yıl sektör düşüş trendine girdi. Bu moralleri bozmaya başladı. Sektör bütün bu sıkıntılara rağmen bunları aşacaktır.”
 
‘TURİZM DURURSA TÜRKİYE EKONOMİSİ DE DURUR’
 
Osman Ayık, turizm sektöründe sorunların aşılması ve krizden çıkılması için yapısal reformlara da ihtiyaç olduğunu söyledi. İktidar ve muhalefet partilerinin turizm sektörüne dikkat etmelerini ve sorunların çözümü için çaba sarf etmelerini isteyen Ayık, “Turizm durursa Türkiye ekonomisi de durur. Turizmde desteğe ihtiyaç var. İstihdamda yükler azaltılmalı, vergilerde destekler, kolaylıklar olabilir. Şu anda turizm alarm veriyor. Durum çok vahim” diye konuştu. Ayık, önerilerini de şöyle sıraladı: “Turizm devlet politikası haline getirilmeli. Turizm Teşvik Kanunu güncellenmeli. Tüm turizm sektörü bileşenlerinin oluşturduğu çatı örgütünün oluşturulması gerekli. Belgelendirmedeki farklılıkların ortadan kaldırılmalı. Ortak bir strateji ve tanıtım belirlenmeli. 12 ay istihdam için prim desteği sağlanmalı. Kamu-özel sektör işbirliği sürdürülmeli. Eğer 2023 yılında 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm geliri hedefliyorsak bir an önce harekete geçmemiz gerekmektedir.”
 


ÇETİN OSMAN BUDAK’IN MECLİSE VERDİĞİ İLK ÖNERGE TURİZMDE YAŞANAN KAYIPLAR
 
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, TBMM’deki ilk önergesini, turizmde yaşanan kayıplarla ilgili verdi.  Antalya’da turist hareketliliğinde yaklaşık yüzde 10’luk bir gerileme yaşandığını, yıl sonunda kaybın 1 milyon turiste ulaşabileceğine dikkat çekerek, “Diğer sektörlerle birlikte Antalya’da yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kayba seyirci kalınamaz. Acil ve akılcı önlemler gerekli” dedi.
 
CHP’li Budak, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Rusya’da yaşanan kriz, Türkiye’nin Avrupa’da bozulan imajı ve bölgemizde yaşanan çatışmalar nedeniyle turizmde ciddi bir kan kaybı yaşandığına dikkat çekti. “Geliyorum” diyen krizin geldiğini ve Antalya’da yaklaşık yüzde 10’luk bir daralma ortaya çıktığını vurgulayan Budak, “2 Temmuz itibariyle Antalya'ya gelen turist sayısında 408 bin kişilik düşüş var ve bu düşüş yalnızca Rusya değil, aynı zamanda Avrupa'daki birçok pazarımızda da yaşanıyor. Otellerimiz hem fiyat indirimi yaptılar hem de istihdamı azalmak zorunda kaldılar. Turizm başta ticaret olmak üzere 58 sektörü etkilemektedir. Antalya Ticaret Borsası, turizmdeki daralmanın tarım ve gıda sektörlerini de negatif yönde etkilediğini, otellerden sipariş alamayan firmaların zor duruma düştüğünü ve istihdam kayıplarının yaşandığını açıklamıştır. Yıl sonu öngörülerine göre, turist kaybı 1 milyon düzeyinde olacak, çarpan etkisiyle yaklaşık 2.5 milyar dolarlık gelir kaybı yaşanabilecektir.  Türkiye’nin süreci izlemek yerine acil ve akılcı önlemler geliştirmesi gereklidir” diye konuştu. 
 
SEZON ÖNCESİ NE YAPILDI?

Turizm sezonu öncesinde, turist hareketliliğinde bir düşüş öngörüldüğünü, Bakanlığın bu konuda bir çalışma yapıp yapmadığı konusunda bilgi isteyen Budak, “Yaşanacak düşüş konusunda turizm alanında faaliyet gösteren örgütlerle bir çalışma yapılmış mıdır? Turizmde yaşanabilecek kayıplara karşı Bakanlığınız hangi önlemleri geliştirmiş ve uygulamıştır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Yüzde 10’luk kayıp, alınan önlemlere rağmen mi ortaya çıkmıştır?” diye sordu.
 
UÇUŞ TEŞVİĞİ YOĞUN SEZONDA NEDEN YOK?

Önergede teşvikleri de gündeme getiren Budak, “Turizme teşvik amacıyla gündeme gelen uçuş desteğinin düşük sezon sayılan Nisan-Mayıs dönemi ile sınırlı tutulmasının nedeni nedir? Bunun yeterli olmayacağı öngörülememiş midir? Bu desteğin, yoğun sezon olan Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde de sürdürülmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?” sorusuna yanıt istedi. Budak, şöyle devam etti:

 “Türkiye’nin Avrupa’da bozulan imajını düzeltmek için bu yıl ek tanıtım etkinlikleri yürütülmüş müdür? Yürütülmemiş ise gerekçesi nedir? Turizmdeki düşüş bağlantılı tarım, gıda, alkollü ve alkolsüz içecek gibi sektörleri de olumsuz etkilemeye başladığına göre, Hükümetiniz, krizin daha da derinleşmemesi için turizm ve diğer sektörlerle ortak çözümler geliştirmek için bir adım atacak mıdır?”
 
ANTALYA İÇİN ÖZEL ÖNLEM VAR MI?

Türkiye’ye milyarlarca dolar katkı ve binlerce yurttaşa istihdam sağlayan turizm sektörünün bu sezonu en az kayıpla sezon geçirmesi sağlanabilecek midir? Yılda 12 milyonu aşkın turist ağırlayan turizmin başkenti Antalya için özel bir önlem alınacak mıdır? Yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kayıp, Hükümetiniz tarafından ciddiye alınmayacak mıdır?”
 
Dünya İşitme Engelliler Turizm Derneği Başkanı Sami Demiray Antalya turizmini 12 ay ayakta tutacak değerlendirmelerde bulunmuştu.

Antalya’da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’nın öncülüğünde ‘İşiten Türkiye’ projesini hayata geçirmek için çalışmalar başlatan Dünya İşitme Engelliler Turizm Derneği Başkanı Sami Demiray, Antalya turizmini 12 ay ayakta tutacak değerlendirmelerde bulundu.

 


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
KEMER BELEDİYE BAŞKANI GÜL'DEN ANTALYASPOR’A YILDIZLI DESTEK
 
ETO'O ANTALYASPOR'A İMZAYI ATIYOR
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
ANTALYA SAHİLLERİ FLYBOARD TUTKUNLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Turizm sezonu hızla devam ederken Antalya’ya tatile gelen turistlerin yeni merakı Flyboard oldu.
MEHMET KESİM YAZDI! “ANTALYA TURİZMİ S.O.S. VERİRKEN”
Gazeteci-Yazar Mehmet Kesim yine iddialı bir köşe yazısıyla okurlarına seslendi, yetkilileri uyardı.
OLYMPOS-ADRASAN YOLU ASFALTLANDI
Büyükşehir Belediyesi, Kumluca ilçesine bağlı gözde turizm merkezleri ...
KENT MERKEZİNDEKİ TARİHİ YAPILARA TEMİZLİK
Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi güzelliklerini ortaya çıkarmaya ve ...
 
 
DEMİRAY: ANTALYA’YI KİMSE RİSKE ATMAMALI
Dünya İşitme Engelliler Turizm Derneği Başkanı Sami Demiray Antalya turizmini ...
KONYAALTI YAZISI VATANDAŞLARDAN BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Konyaaltı Belediyesi tarafından, Konyaaltı Kent Meydanı ile Sağlıklı Yaşam ...
DEV HEYKELLER SU ALTI MÜZESİ İÇİN BATIRILDI
Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi ile Batı Akdeniz Kalkınma Vakfı ...
TÜRKİYE'NİN İLK TARIM MÜZESİ EXPO 2016'DA
Türkiye’nin ilk tarım müzesi, EXPO 2016 Antalya Sergi alanına yapılıyor. ...
 
 
TURİZMDE ROTA ALMANLARA ÇEVRİLDİ
Alman turizm pazarına yönelik müthiş bir operasyona imza atan Antalyalı ...
TURİZM SEKTÖRÜNDE FİYATLAR DÜŞÜRÜLMEYECEK
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Antalya’da ...
BELEDİYEDEN KENT GİRİŞLERİNE MANAVGAT TEMASI
Manavgat Belediyesi, kent girişlerini vurgulamak, yerli ve yabancı konuklara ...
ANTALYA’DA YAŞAYAN YABANCILARA HAKLARI ANLATILDI
DTF Türk Alman Dostluk Federasyonu çatısı altında faaliyetlerini sürdüren ...
 
 
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet KESİM
 
 
Yaşam Armağan Etmek
 
Nilgün Bilal
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Büyük Antalya diyor ki...
  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

  ANKET
     
 
Antalya'nın En Önemli Sorunu Nedir

A- Ulaşım

B- Temizlik

C- Elektrik


Sonuçlar Anket arşivi
 
     
  FACEBOOK'TA BÜYÜK ANTALYA
eczane
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
 
 
  .Künye
  .Iletisim
  .Reklam
  .Sitene EKle
 
 
  .Gündem
  .Politika
  .Spor
  .Ekonomi
  .Sağlık
  .Magazin
  .Kültür & Sanat
  .Turizm
  .Polis-Adliye
  .Yaşam
 
 
  .SİYASİLER
  .Yaşam
  .Çeşitli
 
 
  .Haber
  .Komik
  .Video
  .Reklam
 
 
  .Antalya'nın En Büyük İnternet Gazetesi
  .Antalya Haberleri
  .Antalya Gündem
  .Antalya Yaşam
  .Antalya Turizm
  .Antalya Kültür Sanat
  .Antalya Magazin
  .Antalya Sağlık
  .Antalya Ekonomi
  .Antalyaspor
  .Antalya Politika